06 august 2012, 15:10 Moldovan reality views 3112
06 august 2012, 15:10 Moldovan reality views 3112

Autorităţile au împiedicat pătrunderea moliei tomatelor în R. Moldova

Autorităţile moldoveneşti au intensificat controlul importului de roşii din Turcia, după ce au depistat molia tomatelor în unele loturi. Solicitat de MOLDPRES, şeful adjunct al Inspectoratului General de Supraveghere Fitosanitară şi Control Semincer, Lilian Istrati, a declarat că produsele afectate de dăunător au fost returnate în Turcia.

Întrebat despre eventuale riscuri de a se pune în vînzare roşii infestate la Piaţa Centrală din Chișinău, adjunctul acestei întreprinderi municipale, Victor Gutium, a dat asigurări că fiecare vînzător cu amănuntul dispune de bon sanitar eliberat de serviciul respectiv al Pieţei Centrale. Victor Gutium a spus însă că întreprinderea nu poartă responsabilitate pentru alimentele care sînt comercializate în jurul Pieţei.

Potrivit lui Lilian Istrati, molia tomatelor, numită şi molia cartofului, afectează în special culturile solanacee şi poate cauza plantaţiilor pagube de pînă la 100%. Şeful adjunct al Inspectoratului General de Supraveghere Fitosanitară şi Control Semincer a spus că roşii infestate cu molii şi larvele acestora au fost depistate şi de serviciile omoloage din Ucraina şi Belarus. Firmele importatoare raportează despre produsele afectate autorităţilor din Moldova şi Turcia, relatează MOLDPRES.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1492
Populația:
476 locuitori

Bursuc este un sat din cadrul comunei Japca, raionul Floreşti. Localitatea se află la o distanţă de 70 km de oraşul Florești şi la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 476 de oameni. Satul Bursuc a fost menționat documentar în anul 1492.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.