05 january 2012, 11:50 Moldovan reality views 2735
05 january 2012, 11:50 Moldovan reality views 2735

Votul uninominal ar crea un dezechilibru în Moldova - expert

Sistemul electoral uninominal ar crea un dezechilibru intra-instituțional în Republica Moldova, deoarece fiecare va promova micro-proiecte de care ar trebui să se ocupe autoritățile locale. Totodată, noul sistem electoral ar putea contribui la soluționarea problemei transnistrene. De această părere este expertul IDIS „Viitorul”, Leonid Litra, fiind expusă în analiza sa „Efectele schimbării sistemului electoral în Republica Moldova”.

Autorul menționează că schimbarea sistemului electoral va fi în detrimentul opoziției, în timp ce partidele Alianței pentru Integrare Europeană vor fi avantajate. Potrivit lui, votul uninominal ar afecta și calitatea funcționării Parlamentului și a dezbaterilor din Legislativ. „Cel mai probabil, un Parlament compus în urma unui scrutin cu sistem uninominal va fi mai puțin operațional decît unul venit în urma unui scrutin proporțional, iar, în consecință, am putea fi martorii banalizării dezbaterilor din Parlament”, explică Leonid Litra.

În pofida acestui fapt, consideră autorul, schimbarea sistemului este rațională pentru a accelera procesul de reintegrare a țării și a include reprezentanții din raioanele de est în viața politică a Republicii Moldova. „Unul din scenariile care poate fi aplicat este următorul: doi deputați în fiecare raion (32x2=64), 18 din Chișinău, 8 din Bălți și 11 din regiunea transnistreană. Urmează ca circumscripțiile electorale să fie create pentru a satisface algoritmul de mai sus”, îşi argumentează opinia expertul.

Sursa: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1863
Populația:
845 locuitori

Cîşla este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Cîşla este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanţa de 12 km de oraşul Teleneşti şi la 102 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 845 de oameni. Satul Cîşla a fost menționat documentar în anul 1863.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.