Votul uninominal ar crea un dezechilibru în Moldova - expert
Sistemul electoral uninominal ar crea un dezechilibru intra-instituțional în Republica Moldova, deoarece fiecare va promova micro-proiecte de care ar trebui să se ocupe autoritățile locale. Totodată, noul sistem electoral ar putea contribui la soluționarea problemei transnistrene. De această părere este expertul IDIS „Viitorul”, Leonid Litra, fiind expusă în analiza sa „Efectele schimbării sistemului electoral în Republica Moldova”.
Autorul menționează că schimbarea sistemului electoral va fi în detrimentul opoziției, în timp ce partidele Alianței pentru Integrare Europeană vor fi avantajate. Potrivit lui, votul uninominal ar afecta și calitatea funcționării Parlamentului și a dezbaterilor din Legislativ. „Cel mai probabil, un Parlament compus în urma unui scrutin cu sistem uninominal va fi mai puțin operațional decît unul venit în urma unui scrutin proporțional, iar, în consecință, am putea fi martorii banalizării dezbaterilor din Parlament”, explică Leonid Litra.
În pofida acestui fapt, consideră autorul, schimbarea sistemului este rațională pentru a accelera procesul de reintegrare a țării și a include reprezentanții din raioanele de est în viața politică a Republicii Moldova. „Unul din scenariile care poate fi aplicat este următorul: doi deputați în fiecare raion (32x2=64), 18 din Chișinău, 8 din Bălți și 11 din regiunea transnistreană. Urmează ca circumscripțiile electorale să fie create pentru a satisface algoritmul de mai sus”, îşi argumentează opinia expertul.
Sursa: noi.md
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Oraș
- Prima atestare:
- 1966
- Populația:
- 1659 locuitori
Frunză este un oraş în raionul Ocniţa, Republica Moldova. Amplasat în partea de nord a republicii, la hotar cu Ucraina, pe linia de cale ferată Ocniţa-Moghiliov-Podolsk, oraşul Frunză este situat la o distanţa de 243 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 1659 locuitori. Localitatea a fost întemeiată în anul 1966, cînd lângă fabrica de zahăr încep să se construiască case de locuit, în 1973 obţinînd statutul de localitate de tip orăşenesc.
Comments
(0)