01 mai 2012, 11:50 Realitatea moldovenească views 2736
01 mai 2012, 11:50 Realitatea moldovenească views 2736

Votul uninominal ar crea un dezechilibru în Moldova - expert

Sistemul electoral uninominal ar crea un dezechilibru intra-instituțional în Republica Moldova, deoarece fiecare va promova micro-proiecte de care ar trebui să se ocupe autoritățile locale. Totodată, noul sistem electoral ar putea contribui la soluționarea problemei transnistrene. De această părere este expertul IDIS „Viitorul”, Leonid Litra, fiind expusă în analiza sa „Efectele schimbării sistemului electoral în Republica Moldova”.

Autorul menționează că schimbarea sistemului electoral va fi în detrimentul opoziției, în timp ce partidele Alianței pentru Integrare Europeană vor fi avantajate. Potrivit lui, votul uninominal ar afecta și calitatea funcționării Parlamentului și a dezbaterilor din Legislativ. „Cel mai probabil, un Parlament compus în urma unui scrutin cu sistem uninominal va fi mai puțin operațional decît unul venit în urma unui scrutin proporțional, iar, în consecință, am putea fi martorii banalizării dezbaterilor din Parlament”, explică Leonid Litra.

În pofida acestui fapt, consideră autorul, schimbarea sistemului este rațională pentru a accelera procesul de reintegrare a țării și a include reprezentanții din raioanele de est în viața politică a Republicii Moldova. „Unul din scenariile care poate fi aplicat este următorul: doi deputați în fiecare raion (32x2=64), 18 din Chișinău, 8 din Bălți și 11 din regiunea transnistreană. Urmează ca circumscripțiile electorale să fie create pentru a satisface algoritmul de mai sus”, îşi argumentează opinia expertul.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1604
Populația:
2928 locuitori

Prepeliţa este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Mihailovca, Prepelița, Clișcăuți, Șestaci. Satul Prepelița se află la distanța de 16 km de orașul Sîngerei și la 85 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 2928 de oameni. A fost menționat documentar în 1604 cu numele Burnărești.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.