02 july 2018, 16:35 Moldovan reality views 13322
Moldovenii cred că Armata este incapabilă să apere statul
02 july 2018, 16:35 Moldovan reality views 13322

Moldovenii cred că Armata este incapabilă să apere statul

62% din populația adultă a țării consideră că Armata este puțin sau deloc capabilă să apere Republica Moldova în cazul unei amenințări militare reale.

Concluzia poate fi desprinsă dintr-un sondaj de opinie despre atitudinile față de relațiile de securitate ale Republicii Moldovei, efectuat în perioada noiembrie 2017 – ianuarie 2018. Studiul a fost realizat la comanda Centrului de Informare și Documentare privind NATO în Moldova.

Datele sondajului arată că bărbații mai degrabă decît femeile consideră armata ca total incapabilă de acțiuni de apărare (48% dintre bărbați au declarat acest lucru, în comparație cu 28% dintre femei). De asemenea, cetățenii care locuiesc în Chișinău au o atitudine mai critică față de armată, 44% dintre chișinăuieni declarînd că forțele armate sînt total incapabile să apere țara.

Autorii studiului au încercat să stabilească și care este percepția cetățenilor asupra statutului de neutralitate al Republicii Moldova. Astfel, pentru majoritatea populației neutralitatea țării este echivalentă cu „independența statului" – 34% dintre cetățeni au declarat că ei percep o asemenea asociere. În același timp, 17% înțeleg că un stat neutru este unul care „nu se amestecă în afacerile altor state" și 14% definesc un stat neutru ca un „stat care nu participă la războaie". 48% din populație cred că statutul curent de neutralitate întărește securitatea Moldovei. Îndeosebi sînt predispuși să spună că neutralitatea țării contribuie la securitatea ei cetățenii care au peste 50 de ani și cei care trăiesc în alte localități urbane decît capitala.

Sondajul mai denotă că pentru fiecare al zecelea respondent securitatea națională este echivalentă cu „pacea", cu „lipsa de amenințări externe" și cu „lipsa războiului". Pentru majoritatea cetățenilor poliția reprezintă autoritatea care asigură securitatea națională – 38% au menționat poliția drept una dintre instituțiile responsabile. Forțele armate sînt, de asemenea, percepute ca asiguratoare a securității naționale, 29% dintre respondenți au menționat acest lucru. Serviciul de Informații și Securitate a fost nominalizat de 10% din populație, iar Ministerul Apărării - de 8%.

31% dintre cetățenii adulți percep Republica Moldova ca un loc absolut sigur pentru trai, în timp ce 37% sînt întrucîtva de acord că Moldova este un loc sigur. Proporții mai mari din numărul respondenților percep localitățile și vecinătățile lor apropiate drept locuri sigure de trai.

Studiul a fost realizat de Magenta Consulting pe un eșantion de 2282 de persoane, reprezentativ pentru populația adultă, exceptînd populația din regiunea transnistreană. Marja de eroare a eșantionului este de ±2,1%.

Source: noi.md

Keywords:

sondaj , armata

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1855
Populația:
1202 locuitori

Ştefăneşti este un sat şi comună din raionul Ştefan Vodă. Ştefăneşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Ștefan Vodă și la 109 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1202 oameni. Satul Ştefăneşti a fost menționat documentar în anul 1855.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.