16 december 2017, 13:20 Moldovan reality views 5901
Ce riscă posesorii de carduri bancare în Moldova
16 december 2017, 13:20 Moldovan reality views 5901

Ce riscă posesorii de carduri bancare în Moldova

Victor Surugiu

Numărul cardurilor bancare eliberate populației a trecut peste 1,6 milioane și continuă să crească lunar, iar achitarea mărfurilor și serviciilor prin intermediul lor devine un proces tot mai simplu și mai obișnuit.

Pe acest fondal, escrocheriile în domeniul circulației cardurilor bancare se înmulțesc an de an. Practica organelor de drept din Moldova arată că proprietarii de carduri riscă în permanență să cadă pradă diferitor escroci.

Proporțiile iau amploare

Potrivit Băncii Naționale a Moldovei (BNM), în țară se află în circulație 1,62 milioane de carduri bancare, cu cca 20% mai multe decît anul trecut. Lunar, băncile moldovenești emit zeci de mii de carduri. În același timp, o parte a lor este scoasă din circuit din diverse motive. BNM a calculat că rețeaua de utilizare a cardurilor bancare în Moldova numără 17 mii de instalații speciale (terminale POS, imprimante, bancomate), sporind cu aproape 15% comparativ cu anul trecut.

Sporește constant și numărul operațiunilor cu utilizarea cardurilor bancare emise în Moldova, de cele mai multe ori – pentru extragerea banilor. Însă tot mai des ele se folosesc la plățile fără numerar, inclusiv peste hotare. Datele statistice vorbesc și despre faptul că în Moldova crește constant numărul operațiunilor cu carduri bancare emise peste hotare.

Cu fiece an crește și amploarea criminalității în sfera circulației cardurilor bancare. Escrocii inventează mereu noi scheme de mașinații, al căror scop este scoaterea banilor de pe contul de card. Practica organelor de drept demonstrează că posesorul unui card de plastic mereu riscă să cadă pradă diferitor escroci.

"Turnee" criminale

Primele crime cu utilizarea "plasticului contrafăcut", confirmă angajații MAI, au fost înregistrate mai bine de 15 ani în urmă, pe cînd această metodă de achitare a diverselor mărfuri și servicii a început să capete o răspîndire largă. Circa 10 ani în urmă, Moldova a fost inundată de un val de introducere masivă în circulație a cardurilor bancare false. În timp, cu asemenea cazuri s-au confruntat multe instituții financiare din republică.

Potrivit polițiștilor, în marea lor majoritate, aceste cazuri nu nimeresc în rapoartele oficiale. Băncile țin la propria reputație și preferă să nu figureze în asemenea cazuri și să nu dea clienților motiv de griji. Conform datelor MAI, adesea "oaspeți" din România, Ucraina și alte țări comit crime în domeniul circulației cardurilor bancare. Majoritatea operațiilor de depistare și reținere a criminalilor se fac în comun cu serviciile specializate din alte țări.

În Europa, o faimă deosebit de proastă o au escrocii din România. Una dintre grupările descoperite anterior la Chișinău făcea parte dintr-o comunitate criminală transnațională, al cărei staff se afla în țara vecină. Din România la Chișinău, prin poșta electronică sau pe alte căi, ajungeau datele cardurilor bancare. Organele de drept consideră că escroci care s-au detașat de această comunitate continuă să comită infracțiuni în spațiul european.

Unele dintre aceste dosare așa și nu ajung la un final logic, deoarece escrocii reușesc să părăsească la timp țara. Totodată, în practica judiciară din Moldova există cazuri cînd șarlatanii, inclusiv veniți de peste hotare, au fost condamnați la termene reale de detenție.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Source: noi.md

Keywords:

card bancar , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1911
Populația:
325 locuitori

Bulbocii Noi este un sat din cadrul comunei Bulboci, raionul Soroca. Localitatea se află pe malul rîului Căinar, la 32 km de oraşul Soroca şi la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 325 de oameni. Satul Bulbocii Noi a fost înființat în anul 1911.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.