30 march 2012, 15:33 Moldovan reality views 3608
30 march 2012, 15:33 Moldovan reality views 3608

Iurie Roşca: problemele etnolingvistice trebuie depăşite prin consens


Foto: riscani.ppcd.md 

Politicianul Iurie Roşca crede că pentru a evita scandalurile, polemicile, destabilizări de proporţii de pe scena politică, dar şi în societate, trebuie de găsit o soluţie consensuală.

„Tragedia noastră este că unii consideră perioada interbelică ca fiind de aur, iar alţii - perioada sovietică. Conflictul între aceste două percepţii a trecutului generează scîntei scandaluri, polemici, destabilizări de proporţii pe scena politică de azi. Probabil, trebuie de găsit o soluţie consensuală, prin care fiecărui cetăţean să i se dea posibilitatea să interpreteze istoria aşa cum îi convine”, a declarat creştin-democratul pentru NOI.md. El a specificat însă că această opţiune nu trebuie confundată cu rolul Academiei de Ştiinţe şi al Ministerului Educaţiei, care trebuie să îşi facă treaba.

Iurie Roşca a mai ţinut să menţioneze că problemele etnolingvistice nu trebuie să servească drept pretext pentru absorbţia voturilor şi de scandaluri publice. “Republica Moldova este privită ca un stat ţintă, ca un teritoriu recuperabil şi există mulţi oameni în spaţiul public, care caută să fie foarte silitori în absorbţia acestor idei diametral opuse. Nu trebuie să fim prieteni cu Romania împotriva Rusiei, nici cu Rusia împotriva României, deoarece riscăm să ne asumăm condiţia de teritoriu care nu îşi vede rostul în istorie”, a precizat Roşca.

Totodată, politicianul consideră că Republica Moldov are nevoie de o idee naţională, care însă, pînă în prezent, este în curs de definire.

 

Sursa: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1965
Populația:
514 locuitori

Socoleni este un sat din cadrul oraşului Anenii Noi, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Anenii Noi și la 38 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 514 locuitori. Satul Socoleni a fost înființat în anul 1965.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.