29 november 2017, 17:00 Moldovan reality views 5563
Cum Moldova ”toarnă” Nistrul
29 november 2017, 17:00 Moldovan reality views 5563

Cum Moldova ”toarnă” Nistrul

Xenia Florea

Potrivit datelor ecologiștilor ucraineni, Societatea pe Acțiuni Privată „Ukrghidroenergo", care exploatează toate centralele hidroelectrice mari amplasate pe sectoarele ucrainene ale Niprului și Nistrului, nu mai este foarte interesată în construirea a șase CHE noi în cursul de sus al Nistrului.

Cascada din șase centrale hidroelectrice cu capacitatea sumară de 390 mW urma să fie edificată pe bani împrumutați, în cea mai mare parte, de la BERD. Costul orientativ al proiectului era de 1 miliard 100 milioane de euro. Dar, după cum scria pe o rețea de socializare Victor Melniciuc, expert al Centrului Național Ecologic al Ucrainei, "încă nicio bancă internațională de dezvoltare nu le-a promis vreun cent, iar în bugetul ucrainean bani pentru aceste scopuri cu siguranță nu există", iar „Ukrghidroenergo", din spusele ecologistului, nu dispune de mijloace suficiente nici măcar pentru a-și hrăni propria structură.

„Ei vor investiții, credite pentru a plăti salariile angajaților. De aceea trebuie să demonstreze, barem în baza unor elemente ale programului hidroenergetic ucrainean – 2026, că au început să construiască măcar ceva-ceva, pentru ca să li se ofere ceva bani", menționează Victor Meliniciuc.

La etapa actuală, pentru „Ukrghidroenergo" mult mai de perspectivă ar fi proiectele de modernizare ale centralelor existente (în viitorul apropiat compania hidroenergetică ucraineană va primi, în aceste scopuri, de la BEI un credit de 200 mil. euro), finalizarea construcției Hidrocentralei reversibile (CHR) de pe Nistru (Igor Sirota, directorul „Ukrghidroenergo" nu o dată a subliniat că, pentru edificarea celor 5-7 agregate hidraulice ale stației urmează, să fie atrași investitori), construirea CHE-2 de la Kahovka pe Nipru (BERD și BEI sînt gata să finanțeze proiectul), precum și amplasarea pe teritoriul CHE și CHR a centralelor electrice solare cu capacitatea totală de 80 mW.

Continuarea articolului citiți aici.

Source: noi.md

Keywords:

Moldova , Nistru

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1605
Populația:
361 locuitori

Dămăşcani este un sat din cadrul oraşului Costeşti, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 29 km de orașul Rîșcani și la 208 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 361 de locuitori. Satul Dămășcani a fost menționat documentar în anul 1605.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.