29 noiembrie 2017, 17:00 Realitatea moldovenească views 5573
Cum Moldova ”toarnă” Nistrul
29 noiembrie 2017, 17:00 Realitatea moldovenească views 5573

Cum Moldova ”toarnă” Nistrul

Xenia Florea

Potrivit datelor ecologiștilor ucraineni, Societatea pe Acțiuni Privată „Ukrghidroenergo", care exploatează toate centralele hidroelectrice mari amplasate pe sectoarele ucrainene ale Niprului și Nistrului, nu mai este foarte interesată în construirea a șase CHE noi în cursul de sus al Nistrului.

Cascada din șase centrale hidroelectrice cu capacitatea sumară de 390 mW urma să fie edificată pe bani împrumutați, în cea mai mare parte, de la BERD. Costul orientativ al proiectului era de 1 miliard 100 milioane de euro. Dar, după cum scria pe o rețea de socializare Victor Melniciuc, expert al Centrului Național Ecologic al Ucrainei, "încă nicio bancă internațională de dezvoltare nu le-a promis vreun cent, iar în bugetul ucrainean bani pentru aceste scopuri cu siguranță nu există", iar „Ukrghidroenergo", din spusele ecologistului, nu dispune de mijloace suficiente nici măcar pentru a-și hrăni propria structură.

„Ei vor investiții, credite pentru a plăti salariile angajaților. De aceea trebuie să demonstreze, barem în baza unor elemente ale programului hidroenergetic ucrainean – 2026, că au început să construiască măcar ceva-ceva, pentru ca să li se ofere ceva bani", menționează Victor Meliniciuc.

La etapa actuală, pentru „Ukrghidroenergo" mult mai de perspectivă ar fi proiectele de modernizare ale centralelor existente (în viitorul apropiat compania hidroenergetică ucraineană va primi, în aceste scopuri, de la BEI un credit de 200 mil. euro), finalizarea construcției Hidrocentralei reversibile (CHR) de pe Nistru (Igor Sirota, directorul „Ukrghidroenergo" nu o dată a subliniat că, pentru edificarea celor 5-7 agregate hidraulice ale stației urmează, să fie atrași investitori), construirea CHE-2 de la Kahovka pe Nipru (BERD și BEI sînt gata să finanțeze proiectul), precum și amplasarea pe teritoriul CHE și CHR a centralelor electrice solare cu capacitatea totală de 80 mW.

Continuarea articolului citiți aici.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Moldova , Nistru

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1746
Populația:
1504 locuitori

Stolniceni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Stolniceni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat pe rîul Ciuhur, la o distanţă de 18 km de orașul Edineț și la 12 km de stația de cale ferată Brătușeni. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1504 oameni. Prima atestare documentară a satului datează din anul 1746.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.