18 iulie 2024, 18:00 Realitatea moldovenească views 113
Veaceslav Zaporojan: Constituția a promovat testul de fiabilitate
18 iulie 2024, 18:00 Realitatea moldovenească views 113

Veaceslav Zaporojan: Constituția a promovat testul de fiabilitate

În iulie, 2024 Constituția RM marchează jubileul de 30 de ani. Noi.md continuă șirul publicațiilor consacrate acestui eveniment și oamenilor, care de-a lungul anilor apără valorile constituționale în Republica Moldova.

Doctorul în drept Veaceslav Zaporojan, fost judecător la Curtea Constituțională, crede că în cele trei decenii Constituția a susținut un test serios de fiabilitate și capacitatea de a asigura o guvernare stabilă a țării în condiții complicate, dar din punct de vedere politic acest examen nu a fost susținut perfect. Cauza acestei situații, în opinia sa, este evoluția permanentă a simpatiilor politice ale alegătorilor, ceea ce duce la schimbarea configurației puterii în rezultatul alegerilor.

Noi.md i-a adresat lui V.Zaporojan un șir de întrebări privind aprecierea actualului conținut al Constituției, necesitatea modernizării ei și ajustării la realitățile timpului, precum și inițiativele legislative ce contravin prevederilor ei. Cunoscutul constituționalist este împotriva adoptării unei noi Constituții și atrage atenție anumitor inițiative privind revizuirea Legii Supreme, după care Moldova avea toate șansele să intre în Cartea Recordurilor Guinness.

Veaceslav Zaporojan își serbează ziua de naștere în aceeași lună cu Constituția Moldovei: el s-a născut la 16 iulie, 1962 în or. Drochia. Azi are în spate peste 35 de ani de activitate practică în domeniul dreptului, inclusiv ca avocat, judecător-asistent, judecător la Curtea Constituțională a Moldovei. Desfășoară activități științifice, pedagogice și de cercetare. Autor și coautor a zeci de articole și comentarii din domeniul dreptului, apărute în publicațiile de specialitate.

Din iunie, 2020 prin decizia Senatului Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), Veaceslav Zaporojan a fost ales decan al Facultății „Economie Generală și Drept”. Predă discipline precum „Dreptul constituțional și instituțiile politice”, „Justiția constituțională”, „Protecția juridică a drepturilor omului”, „Dreptul civil”, „Mediul juridic al afacerilor”. Este membru al Senatului ASEM și membru al Consiliului Institutului de Justiție Constituțională.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

Veaceslav Zaporojan , constitutie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1606
Populația:
1538 locuitori

Brînzeni este un sat şi comună din raionul Edineţ. Brînzeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea este situată la o distanţă de 18 km de Edineţ şi la 219 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1538 de oameni. Prima atestare documentară a satului Brînzeni din ținutul Hotin datează din anul 1606.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.