|
Facilități pentru tineri care vor opta pentru studii superioare la specialitățile pedagogice
Elevii vor putea depune actele pentru admiterea la studiile superioare într-o perioadă mai extinsă, iar cei care vor opta pentru specialitățile pedagogice vor beneficia de facilități, potrivit unui Regulament aprobat de Ministerul Educației privind organizarea admiterii la studiile superioare de licență pentru anul curent.
Conform documentului, la concursul de admitere se pot înscrie tinerii care dețin diplome de bacalaureat, diplome de studii medii de specialitate sau actele de studii echivalente ale studiilor efectuate în străinătate.
Totodată, în sesiunea de admitere 2017, candidații la studii superioare de licență vor putea să se înscrie la concursul de admitere concomitent la mai multe specialități din diverse domenii, la una sau mai multe instituții de învățămînt superior, însă vor putea fi înmatriculați doar la o specialitate în cadrul unei singure instituții, unde vor depune actele în original.
Potrivit Ministerului Educației, în acest an sînt prevăzute facilități la admitere pentru persoanele care doresc să facă studii superioare în domeniile de formare profesională Științe ale educației și Educație și formarea profesorilor. Astfel, candidații cu recomandări la studii eliberate de către organele locale de specialitate în domeniul învățămîntului și candidații care provin din familii de cadre didactice vor fi înmatriculați în afara concursului, la locurile cu finanțare din buget. Tinerii înmatriculați vor beneficia de cămin pe parcursul perioade de studii, bursă majorată și angajare în cîmpul muncii după absolvire.
La fel, în perioada înmatriculării la studii, pentru persoane social vulnerabile vor fi repartizate 15% din numărul de locuri bugetare. Aici se va acorda prioritate copiilor rămași fără ocrotire părintească și copiilor cu grad de dizabilitate sever sau accentuat.
Absolvenţii instituţiilor de învățămînt preuniversitar din regiunea transnistreană vor beneficia de locuri cu destinație specială, finanțate din buget, inclusiv de bursă și cazare prioritară în căminele studențești.
Pentru a facilita modalitatea de depunere a actelor de studii în acest an, înscrierea la concurs se poate face în numele candidatului de către o altă persoană, pe bază de procură. Totodată, universitățile pot să prevadă înscrierea online la concursul de admitere.
Sesiunea de admitere 2017 se va desfășura în perioada 24 iulie - 9 august curent.
Source:
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1666
- Populația:
- 2398 locuitori
Chiţcanii Vechi este un sat şi comună din raionul Teleneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Chiţcanii Noi și Chiţcanii Vechi. Localitatea se află la distanţa de 16 km de oraşul Teleneşti şi la 80 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2398 de oameni. Satul Chiţcanii Vechi a fost menționat documentar în anul 1666 cu denumirea Piscani.
Comments
(0)