19 mai 2017, 14:25 Realitatea moldovenească views 4372
Facilități pentru tineri care vor opta pentru studii superioare la specialitățile pedagogice
19 mai 2017, 14:25 Realitatea moldovenească views 4372

Facilități pentru tineri care vor opta pentru studii superioare la specialitățile pedagogice

Elevii vor putea depune actele pentru admiterea la studiile superioare într-o perioadă mai extinsă, iar cei care vor opta pentru specialitățile pedagogice vor beneficia de facilități, potrivit unui Regulament aprobat de Ministerul Educației privind organizarea admiterii la studiile superioare de licență pentru anul curent.

Conform documentului, la concursul de admitere se pot înscrie tinerii care dețin diplome de bacalaureat, diplome de studii medii de specialitate sau actele de studii echivalente ale studiilor efectuate în străinătate.

Totodată, în sesiunea de admitere 2017, candidații la studii superioare de licență vor putea să se înscrie la concursul de admitere concomitent la mai multe specialități din diverse domenii, la una sau mai multe instituții de învățămînt superior, însă vor putea fi înmatriculați doar la o specialitate în cadrul unei singure instituții, unde vor depune actele în original.

Potrivit Ministerului Educației, în acest an sînt prevăzute facilități la admitere pentru persoanele care doresc să facă studii superioare în domeniile de formare profesională Științe ale educației și Educație și formarea profesorilor. Astfel, candidații cu recomandări la studii eliberate de către organele locale de specialitate în domeniul învățămîntului și candidații care provin din familii de cadre didactice vor fi înmatriculați în afara concursului, la locurile cu finanțare din buget. Tinerii înmatriculați vor beneficia de cămin pe parcursul perioade de studii, bursă majorată și angajare în cîmpul muncii după absolvire.

La fel, în perioada înmatriculării la studii, pentru persoane social vulnerabile vor fi repartizate 15% din numărul de locuri bugetare. Aici se va acorda prioritate copiilor rămași fără ocrotire părintească și copiilor cu grad de dizabilitate sever sau accentuat.

Absolvenţii instituţiilor de învățămînt preuniversitar din regiunea transnistreană vor beneficia de locuri cu destinație specială, finanțate din buget, inclusiv de bursă și cazare prioritară în căminele studențești.

Pentru a facilita modalitatea de depunere a actelor de studii în acest an, înscrierea la concurs se poate face în numele candidatului de către o altă persoană, pe bază de procură. Totodată, universitățile pot să prevadă înscrierea online la concursul de admitere.

Sesiunea de admitere 2017 se va desfășura în perioada 24 iulie - 9 august curent.

Sursa: moldpres.md

Cuvinte cheie:

Facilități , studii , universitatea

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1482
Populația:
3615 locuitori

Bujor este un sat şi comună din raionul Hînceşti. Bujor este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 35 km de orașul Hîncești și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3615 oameni. Satul Bujor a fost menționat documentar în anul 1482.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.