|
Ostalep despre următorul ministru al apărării
Forțele armate ale țării noastre s-au distrus pe parcursul multor ani, iar astăzi armata moldovenească se află în absolută incapacitate de luptă.
În acest context, interesul exclusiv pentru noi din partea Alianței Nord Atlantice generează multe întrebări. Totodată, etalarea regulată a puterii trupelor și tehnicii americane în țara noastră este o provocare orientată spre înrăutățirea relațiilor dintre Chișinău și Tiraspol. Mai mult decît atît, este o provocare regizată.
Despre reflecțiile sale asupra situației armatei moldovenești și prognozele referitoare la viitorul șef al Ministerului Apărării a vorbit, în cadrul emisiunii "Mecanismul de acțiune" de la postul NTV-Moldova, analistul politic, fostul viceministru al Afacerilor Externe Valeriu Ostalep.
„Noi nu putem fi parte a sistemului NATO, din cauza lipsei interesului față de acest lucru, dar și a incapacității noastre, în principiu, de a executa anumite sarcini. Astăzi, armata noastră nu poate îndeplini nicio sarcină de luptă! Niciuna! Totodată, anul trecut, a fost adoptată noua concepție de securitate, din care a fost exclusă Rusia în calitate de partener strategic. Asta în timp ce noi mai avem încă un acord de parteneriat strategic încheiat cu Rusia. În noul document, în calitate de interes al nostru se indică Ucraina și România, și aproape că în calitate de dușman potențial – Rusia", amintește expertul.
Conform convingerilor sale, foarte multe lucruri ce vizează sporirea autorității armatei noastre și opoziția față de presiunile NATO vor depinde de noul ministru al apărării. Potrivit lui Ostalep, următorul șef la apărare ar putea fi numit un militar profesionist.
„Eu nu sînt împotriva colaborării cu NATO. Și Rusia colaborează cu NATO. Doar că este vorba despre o înțelegere clară a ceea ce corespunde intereselor noastre, pornind de la problemele pe care le avem în Transnistria, de la securitatea regională în complex și perceperea faptului cît costă acest lucru și din contul cui... Foarte multe lucruri vor depinde de ministrul apărării, de figura lui. Eu mă pricep despre cine este vorba, însă acum nu pot să spun acest lucru. Dacă va fi așa cum consider eu, aceasta va fi o decizie pozitivă. Este vorba despre un reprezentant al militarilor profesioniști, este o figură binecunoscută... Mă bucură faptul că va fi un militar profesionist, în comparație cu neclaritățile care au fost pînă în prezent. Și mă mai bucură faptul că noi vom putea vorbi, că nu se vor mai comite asemenea greșeli prostești, că noi vom putea găsi compromis. Noi putem și trebuie să colaborăm cu NATO, însă exclusiv pe marginea chestiunilor care nu ne prejudiciază", a concluzionat Valeriu Ostalep.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1528
- Populația:
- 1468 locuitori
Micleşti este un sat şi comună din raionul Criuleni. Din componenţa comunei fac parte două localităţi: Micleşti şi Steţcani. Satul este situat la o distanță de 30 km de orașul Criuleni și la 32 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1468 de oameni. Prima mențiune documentară a localității Miclești datează din anul1528.
Comments
(0)