20 april 2016, 16:00 Moldovan reality views 5470
Moldova implementează tariful vamal integrat
20 april 2016, 16:00 Moldovan reality views 5470

Moldova implementează tariful vamal integrat

"Importantă" şi "eficientă" a numit directorul general al Serviciului Vamal (SV), Vitalie Vrabie, discuţia de marţi cu agenţii economici despre tariful vamal integrat al Republicii Moldova (TARIM).

Acesta va intra în vigoare după adoptarea legii fiscale pentru anul 2016.

Principalul obiectiv a reformei TARIM este reducerea timpului şi costurilor agenţilor economici la importul şi exportul de produse din Moldova.

Şefa Direcţiei clasificarea mărfurilor a Serviciului Vamal, Nadejda Niculai, a subliniat faptul că reforma TARIM "va fi obligatorie atît pentru agenţii economici care practică activitatea de comerţ internaţional, cît şi pentru Serviciul Vamal".

"Odată cu implementarea acesteia în RM, va exista o transparenţă totală a tuturor actelor ce trebuie prezentate în vamă de către importatori şi exportatori", a menţionat Nadejda Niculai.

Vorbind despre dublarea actelor permisive solicitate în prezent de la agenţii economici, Nadejda Niculai a spus că specialiştii şi experţii proiectului BRITE, susţinut financiar de USAID, analizează în prezent legislaţia RM pentru a exclude o parte a actelor permisive solicitate de Serviciul Vamal de la agenţii economici.

"Trebuie efectuate modificările corespunzătoare în legislaţia RM şi în actele normative. Atît timp cît legislaţia prevede solicitarea acestor acte, SV este obligat să le ceară de la agenţii economici care practică activitatea de comerţ internaţional", a spus ea, adăugînd că, dacă toate actele necesare vor fi prezentate la SV la timpul potrivit şi conform listelor corecte, atunci va fi redus semnificativ timpul de trecere a procedurilor vamale.

Şeful Secţiei reglementări netarifare a SV, Eugen Rusu, le-a comunicat participanţilor la şedinţă că la ziua de astăzi au fost soluționate toate divergenţele apărute între ministere şi departamente referitoare la clasificarea mărfurilor şi la actele permisive.

"Actualmente aşteptăm avizele a încă două instituţii de stat – Ministerul Economiei şi Serviciul de Informaţii şi Securitate. Cred că săptămîna viitoare le vom primi", a remarcat Eugen Rusu.

În cadrul şedinţei s-a menţionat că toate chestiunile apărute în privinţa poziţiilor tarifare vor fi soluţionate de către o comisie specială, care urmează a fi aprobată de Guvern, oferindu-i prerogative speciale pentru punerea efectivă în aplicare a Tarifului Vamal Integrat al Republicii Moldova (TARIM), care este "un document important şi obligatoriu pentru agenţii economici, pentru brokerii vamali şi pentru organul vamal".

Experţii proiectului USAID BRITE atrag atenţia asupra faptului că reforma TARIM în sine este numele comun pentru o serie de modificări şi completări, care vor deveni o soluţie completă pentru simplificarea sistemului de obţinere a autorizaţiilor pentru comerţul exterior.

Source: www.infotag.md

Keywords:

tarife , vama

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
950 locuitori

Păscăuţi este un sat din cadrul oraşului Costeşti, raionul Rîşcani. Localitatea se află la distanța de 41 km de orașul Rîșcani și la 202 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 950 de locuitori. Satul Pășcăuți a fost menționat documentar în anul 1603.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.