|
Moldova implementează tariful vamal integrat
"Importantă" şi "eficientă" a numit directorul general al Serviciului Vamal (SV), Vitalie Vrabie, discuţia de marţi cu agenţii economici despre tariful vamal integrat al Republicii Moldova (TARIM).
Acesta va intra în vigoare după adoptarea legii fiscale pentru anul 2016.
Principalul obiectiv a reformei TARIM este reducerea timpului şi costurilor agenţilor economici la importul şi exportul de produse din Moldova.
Şefa Direcţiei clasificarea mărfurilor a Serviciului Vamal, Nadejda Niculai, a subliniat faptul că reforma TARIM "va fi obligatorie atît pentru agenţii economici care practică activitatea de comerţ internaţional, cît şi pentru Serviciul Vamal".
"Odată cu implementarea acesteia în RM, va exista o transparenţă totală a tuturor actelor ce trebuie prezentate în vamă de către importatori şi exportatori", a menţionat Nadejda Niculai.
Vorbind despre dublarea actelor permisive solicitate în prezent de la agenţii economici, Nadejda Niculai a spus că specialiştii şi experţii proiectului BRITE, susţinut financiar de USAID, analizează în prezent legislaţia RM pentru a exclude o parte a actelor permisive solicitate de Serviciul Vamal de la agenţii economici.
"Trebuie efectuate modificările corespunzătoare în legislaţia RM şi în actele normative. Atît timp cît legislaţia prevede solicitarea acestor acte, SV este obligat să le ceară de la agenţii economici care practică activitatea de comerţ internaţional", a spus ea, adăugînd că, dacă toate actele necesare vor fi prezentate la SV la timpul potrivit şi conform listelor corecte, atunci va fi redus semnificativ timpul de trecere a procedurilor vamale.
Şeful Secţiei reglementări netarifare a SV, Eugen Rusu, le-a comunicat participanţilor la şedinţă că la ziua de astăzi au fost soluționate toate divergenţele apărute între ministere şi departamente referitoare la clasificarea mărfurilor şi la actele permisive.
"Actualmente aşteptăm avizele a încă două instituţii de stat – Ministerul Economiei şi Serviciul de Informaţii şi Securitate. Cred că săptămîna viitoare le vom primi", a remarcat Eugen Rusu.
În cadrul şedinţei s-a menţionat că toate chestiunile apărute în privinţa poziţiilor tarifare vor fi soluţionate de către o comisie specială, care urmează a fi aprobată de Guvern, oferindu-i prerogative speciale pentru punerea efectivă în aplicare a Tarifului Vamal Integrat al Republicii Moldova (TARIM), care este "un document important şi obligatoriu pentru agenţii economici, pentru brokerii vamali şi pentru organul vamal".
Experţii proiectului USAID BRITE atrag atenţia asupra faptului că reforma TARIM în sine este numele comun pentru o serie de modificări şi completări, care vor deveni o soluţie completă pentru simplificarea sistemului de obţinere a autorizaţiilor pentru comerţul exterior.
Sursa:
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1594
- Populația:
- 1083 locuitori
Condrăteşti este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Curtoaia și Condrăteşti. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Ungheni și la 95 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1083 de oameni. Satul Condrătești a fost menționat documentar în anul 1594.
Comentarii
(0)