04 august 2016, 12:00 Moldovan reality views 6351
Mișcarea „Statalitate” sare în apărarea Constituției (Video)
04 august 2016, 12:00 Moldovan reality views 6351

Mișcarea „Statalitate” sare în apărarea Constituției (Video)

Un grup de inițiativă a anunțat despre formarea Mișcării Naționale „Statalitate". Deocamdată, mișcarea este una formală, iar membrii acesteia susțin că „scopul major este stipulat imperativ în Constituția Republicii Moldova: suveranitatea statului, neutralitatea permanentă a statului, independența și indivizibilitatea statului".

 La fel, aceștia susțin că vor, pe această cale, să ofere un răspuns unioniștilor.

Liderii mișcării, spun ei, „mandatați de un grup de inițiativă" pentru a anunța lansarea acesteia sunt activistul Igor Căldare; fostul ambasador moldovean în România, Emilian Ciobu, fondator al Partidului „Patria"; academicianul Mihail Lupașcu; activistul Simion Lungu, președinte al Asociației obștești „Transparent Moldova"; Alexandru Popa, co-fondator al Mișcării „Lista poporului"; președintele Organizaţiei obştești „Eu sînt moldovan, eu grăiesc moldoveneşte", Ivan Muntean, fratele fostului deputat comunist Iurie Muntean.

„În țară este nevoie de o forță unificatoare care ar uni societatea. Societatea așteaptă forțe noi, viziuni noi, soluții noi. Ne-am propus să devenim noi, acest grup de inițiativă, și, de aceea, am creat mișcarea salvării naționale „Statalitate". Este stringentă necesitate de a organiza profesioniștii într-un bloc unic, fiindcă țara noastră este condusă de salahori (n.r. muncitor necalificat). Trebuie să-i organizăm și cu dânșii să începem încetișor a recăpăta teritoriile pe care le-am pierdut și în plan politic, și în plan social, identitar și așa mai departe", a declarat Simion Lungu.

Acesta a mai menționat că „oamenii care conduc această țară habar nu au de domeniile pe care le conduc". „Ne-am pomenit cu un fenomen pe care eu îl calific ca „ghimpizare", „șalarizare" și „fusizarea" puterii de stat", a mai spus Lungu, menționând totodată că trebuie să punem capăt „rătăcirii identitare".

„Lucrul acesta este posibil de făcut și într-un timp foarte scurt. Ne propunem și o să inițiem un dialog social deschis, democratic, științific, pentru a pune capăt acestei rătăciri identitare pentru că valorile, lucrurile care sunt pentru noi sfinte, acum sunt călcate în picioare. Ceea ce se face acum de către reprezentanții așa-numiților unioniști se face într-un mod totalitar. Metodele democratice pe ei nu-i aranjează, fiindcă ar pierde această luptă", a mai spus activistul.

La rândul său, fostul ambasador moldovean la București Emilian Ciobu a menționat că „elitele nu lucrează pentru țară" și își bat joc de Constituție, spunând că aceasta este legea supremă. „Ce fel de lege?! Luați doar articolele 11 și 13 (n.r. care stipulează neutralitatea țării și limba de stat). Constituția trebuie să fie lege. Schimbați Constituția, de multe ori spun. Nu o pot schimba, n-au majoritate. N-au majoritate, n-au dragoste de țară și nu au ambiție pentru statul ăsta", a mai spus liderul Partidului „Patria".

Source: www.realitatea.md

Comments

 (1)
  • #1 unu Reply Quote selected

    Republica Moldova, un stat corupt si foarte sarac cu un viitor nesigur, o bataie de joc pentru nivelul de trai al cetatenilor sai ! Singura bogatie (evident, foarte putin exploatata) este agricultura. Viitorul unui stat cu o economie bazata pe agricultura : saracie eterna.

 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1631
Populația:
3402 locuitori

Mîndîc este un sat şi comună din raionul Drochia. Mîndîc este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Drochia și la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3402 oameni. Satul Mîndîc a fost menționat documentar în anul 1631.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.