30 march 2016, 11:45 Moldovan reality views 9122
Seminţe de porumb produse în Moldova vor fi exportate în ţările UE
30 march 2016, 11:45 Moldovan reality views 9122

Seminţe de porumb produse în Moldova vor fi exportate în ţările UE

Savanţii de la Institutul de Fitotehnie Porumbeni se pot lăuda cu noi performanţe. Pentru prima dată hibrizii obţinuţi de ei au fost înscrişi în Registrul de Stat al României. Acest lucru a fost posibil după doi ani de testare a seminţelor pe pământurile din ţara vecină.

Datorită acestor realizări, seminţele de porumb produse la noi vor putea fi exportate în ţările Uniunii Europene.

Pentru a obţine aceşti hibrizi, savanţii de la Institutul Porumbeni au lucrat mai mult de 12 ani. Rezultatul nu s-a lăsat aşteptat. Porumbul obţinut este rezistent la secetă, tolerant la boli şi valorifică la maximum apa aflată în sol. Astfel fermierii pot strânge de pe un hectar până la 12 tone de porumb.

"Indicele principal este producţia de boabe şi adaptabilitatea la condiţiile climaterice. După crearea materialului semincier se fac testări în câmp unde se fac diferite încrucişări. Numai 10% din materialul de hibridare care este creat este implementat în producere. Anul trecut, fiind un an secetos, au ajuns la o tonă, două tone. În anii buni sau foarte buni ei pot să ajungă la un potenţial de 15 tone", a declarat director adjunct pe ştiinţă al Institutului de Fitotehnie "Porumbeni", Vasile Maticiuc.

Pentru a fi incluşi în Registrul de Stat al României, hibrizii Porumbeni 461, 427 şi 310 au fost testaţi timp de doi ani în ţara vecină.

"Toţi hibrizii au fost în aceleaşi condiţii, aici a fost şi irigare, a fost şi fonul de îngrăşăminte unic şi hibridul de marca Porumbeni 461 a arătat o productivitate record de 19.2 tone de boabe uscate la hectar" , a relatat directorul Institutului de Fitotehnie "Porumbeni", Pintilie Pârvan.

Performanţa obţinută de savanţii de la Institut va permite seminţelor să fie vândute pe piaţa Uniunii Europene.

"M-am întâlnit cu unii producători care solicită aceşti trei hibrizi pe piaţa României. Mai mult decât atât, am avut deja sunete din Slovenia. Din aceasta va avea folos atât producătorul agricol, cât şi statul Republica Moldova", a adăugat Pintilie Pârvan.

Deocamdată în vânzare este doar hibridul Porumbeni 461. Faptul că este mai rezistent la secetă i-a convins şi pe unii fermieri moldoveni să procure aceste seminţe, mai cu seamă că anul 2015 a fost secetos.

"Sperăm că e un hibrid nou care într-adevăr face rezultatele conform cerinţelor secetoase care ne afectează ultimii ani. Ca să fim mulţumiţi şi să avem o producţie cât de cât şi cu venit la sfârşit trebuie să căpătăm nu mai puţin de 10 tone în boabe uscate la hectar", a specificat fermierul din raionul Rezina, Petru Ceban.

Pe piaţă pot fi găsiţi şi hibrizi importaţi. Preţul lor este însă cu cel puţin 15 la sută mai mare decât cei autohtoni. Specialiştii le recomandă agricultorilor să semene porumbul după data de 10 aprilie. Institutul de Fitotehnie "Porumbeni" activează de 42 de ani.

Source: www.publika.md

Keywords:

porumb , export , UE

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1765
Populația:
745 locuitori

Chioselia Mare este un sat şi comună din raionul Cahul. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frumuşica și Chioselia Mare. Localitatea se află la distanța de 52 km de orașul Cahul și la 134 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 745 de oameni. Satul Chioselia Mare a fost menționat documentar în anul 1765.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.