|
Intelectualii sînt uniți în păstrarea statalității moldovenești (Video)
Necesitatea de a apăra statalitatea Republicii Moldova a devenit mesajul principal al mesei rotunde „Importanța anului 1918 pentru poporul moldovenesc: relațiile istorice și perspectivele pentru Moldova", organizată de Mișcarea de tineret „Voievod".
Au participat proeminenți istorici, diplomați, politicieni și lingviști. După cum a menționat Nicolae Pascaru, președintele Mișcării de tineret „Voievod", atare evenimente permit de a elabora inițiative pentru prevenirea difuzării propagandei, care pune la îndoială statalitatea moldovenească, transmite NOI.md.
„În fiecare primăvară suntem martori, cum numeroase organizații desfășoară manifestări, care propagă distrugerea Moldovei ca stat independent. Spre regret, unele mass-media sînt implicate în aceste procese și genul respectiv de propagandă este difuzat. Noi am organizat masa rotundă pentru a demonstra, cît de eronate sînt ideile că privarea Moldovei de independență va permite de a soluționa toate problemele", - a declarat șeful Mișcării de tineret „Voievod".
Pascaru a relatat că masa rotundă va permite de a conjuga eforturile politicienilor, diplomaților și savanților în apărarea intereselor statului, principalele dintre care sînt păstrarea independenței și suveranității Moldovei și conservarea istoriei bogate a poporului și limbii. „Crearea unei platforme, din care ar face parte persoane, care optează pentru menținerea statalității, ar permite de a demasca numeroasele mituri despre statul eșuat Republica Moldova, despre faptul că el nu are identitate națională, culturală și lingvistică", - a menționat Pascaru în interviul pentru NOI.md.
Potrivit spuselor lui, Mișcarea de tineret „Voievod" a reușit să adune la aceeași masă savanți de la Academia de Științe, diplomați, foști și actuali deputați, lideri ai mișcărilor de tineret și obștești. „În comun noi am reușit să susținem dezbateri constructive și, sper, să punem o temelie durabilă pentru crearea platformei pro-moldovenești. Noi trebuie să recîștigăm încrederea cetățenilor față de Moldova ca stat. Fiecare dintre noi este responsabil pentru viitorul țării noastre și trebuie să participe nemijlocit la instaurarea stabilității. Poporul trebuie să fie sigur în ziua de mîine, iar provocările, orientate spre subminarea statalității, aduc haos și neliniște", - a relatat Pascaru.
Masa rotundă „Importanța anului 1918 pentru poporul moldovenesc: relațiile istorice și perspectivele pentru Moldova" a avut loc la 25 martie și a întrunit reprezentanți ai intelectualității, uniți în păstrarea statalității moldovenești. Părțile au condamnat impunerea masivă a propagandei unioniste și agitația, vehiculată de unele medii de informare în legătură cu acțiunea „Dăm start unirii", preconizată pentru 27 martie și prilejuită de aniversarea a 98-a a intrării Basarabiei în componența României.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1817
- Populația:
- 956 locuitori
Palanca este un sat din cadrul comunei Hîrjauca, raionul Călăraşi. Localitatea este situată într-o zonă colinară din inima Codrilor. Satul Palanca se află la o distanţă de 24 km de oraşul Călăraşi şi la 85 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 956 de oameni. Prima menţiune documentară a satului Palanca datează din anul 1817.
Comments
(0)