25 february 2016, 11:04 Moldovan reality views 5876
China preconizează să acorde credite preferenţiale pentru agricultura din Moldova
25 february 2016, 11:04 Moldovan reality views 5876

China preconizează să acorde credite preferenţiale pentru agricultura din Moldova

Republica Populară Chineză caută soluţii pentru acordarea unor credite tehnice preferenţiale pentru Republica Moldova. Despre aceasta a comunicat Yinghong Zhang, ambasadorul chinez la Chişinău, în cadrul unei întrevederi cu ministrul agriculturii şi industriei alimentare, Eduard Grama. Oficialii au discutat despre acordurile bilaterale în domeniul agriculturii şi posibilitatea iniţierii unor noi colaborări.

„Acord o atenţie sporită colaborării între ţărilor noastre în domeniul agriculturii. Timp de aproximativ jumătate de an de când sunt în Moldova am reuşit să mă conving de faptul că aveţi o ţară bogată în resurse agricole şi produse agroalimentare de calitate înaltă", a menţionat ambasadorul, citat într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii. Pe lângă faptul că autorităţile chineze vor căuta soluţii pentru acordarea unor credite tehnice preferenţiale pentru Republica Moldova, ambasadorul a menţionat, de asemenea, posibilitatea accesării suportului prin intermediul agenţilor economici din Republica Populară Chineză.

Ministrul Eduard Grama exprimat interesul pentru iniţierea unei linii de creditare după exemplul creditului polonez. Totodată, oficialul a mai vorbit despre o eventuală semnare a unui protocol de liber schimb între Republica Moldova şi China în domeniul agroindustrial. „China este pentru noi un partener important, strategic. Colaborarea cu ţara dumneavoastră este una prioritară pentru noi. Vă exprim deschiderea ministerului şi a mea personală pentru avansarea relaţiilor de colaborare", a spus ministrul.

Eduard Grama a mai solicitat suportul ambasadei în organizarea unei întrevederi cu omologul său chinez în cadrul vizitei pe care o va efectua în timpul apropiat în China.

Ambele părţi au apreciat creşterea volumelor de export a vinurilor moldoveneşti pe piaţa chineză. În perioada ianuarie-noiembrie 2015, exportul de produse agroalimentare din Moldova în China a înregistrat o creştere de 22,3%. Principalul produs exportat este vinul, exportul căruia a sporit în această perioada cu 37%.

Source: www.ipn.md

Keywords:

China , credit , agricultura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1912
Populația:
769 locuitori

Agronomovca este un sat şi comună din raionul Ungheni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Agronomovca, Zăzulenii Noi și Negurenii Noi. Localitatea se află la distanța de 22 km de orașul Ungheni şi la 95 km de Chişinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 769 de oameni. Satul Agronomovca a fost întemeiat în anul 1912.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.