|
Condiţionarea ajutorului din partea României
Condiţionarea ajutorului financiar sau material din partea României pentru Republica Moldova vine să confirme că Uniunea Europeană nu mai crede în poveştile din ultimii ani ale guvernării de la Chişinău, care refuză să facă reforme, dar cere credite care pot submina politica partenerilor europeni. Opiniile aparţin mai multor analişti care au comentat, pentru Jurnal, întâlnirea premierului Pavel Filip cu omologul său de la Bucureşti, Dacian Cioloş.
„Poziţia premierului Dacian Cioloş, care a confirmat decizia României de anul trecut, cred că este o hotărâre foarte bună. Nu trebuie să se ajungă la o situaţie în care Uniunea Europeană cere reforme Chişinăului, mai bine zis guvernului condus din umbră de domnul Plahotniuc, acest guvern refuză să facă reformele cerute de Uniunea Europeană, dar în schimb s-ar întoarce în partea cealaltă către România şi ar cere credite care ar submina politica Uniunii Europene", susţine analistul politic Vladimir Socor, expert la Fundaţia Jamestown.
„Prin intermediul Guvernului şi a Preşedinţiei de la Bucureşti, întreaga Uniune Europeană a transmis un mesaj foarte clar şi dur actualei guvernări, că nu va mai crede în poveştile cu care a fost hrănită cinci ani la rând. Respectiv, există această condiţionare foarte strictă a ajutorului, cu reforme concrete, iar pe de altă parte, prin această abordare Guvernul român nu doreşte să rămână cumva deoparte de problemele cetăţenilor prin acest ajutor clar direcţionat", a menţionat şi activistul civic Valeriu Paşa.
„Reacţia şi mesajul transmis de prim-ministrul Cioloş este unul care vine de la sine: oameni buni, e nevoie de o agendă de reforme, care să fie implementată şi nu doar declarată. Şi, cel mai important, au fost câteva mesaje care ţin de necesitatea de a avea un dialog activ, constructiv cu cei de la Fondul Monetar Internaţional. Or, deblocarea finanţări nu ţine doar de Bucureşti, e vorba şi de Banca Mondială, de bani europeni. A fost greşit să nu-ţi faci temele pe acasă şi să mergi la Bucureşti să reiei discuţiile pe componenta financiară", afirmă, la rândul său, fostul ministru al Finanţelor, Veaceslav Negruţa.
Comentatorii s-au referit şi la declaraţia premierului român cu privire la intenţia de a furniza unele produse de primă necesitate cetăţenilor Republicii Moldova, în contact direct cu aceştia.
„Domnul Cioloş a promis ajutoare sub forma unor produse de primă necesitate. Şi, în mod foarte normal, România solicită ca ajutoarele să fie livrate direct celor care au nevoie, nu prin intermediul autorităţilor. Prin urmare, nu există încredere în cinstea autorităţilor, există îngrijorări că autorităţile ar putea eventual să deturneze sau să fure din aceste bunuri de primă necesitate", crede analistul Valeriu Socor.
„Putem ajunge la concluzia că România susţine Republica Moldova, dar nu mai este gata să susţină necondiţionat acest guvern. De fapt, mesajul exact este acesta: că nu au niciun fel de încredere în actuala majoritate creată instantaneu la Chişinău", a menţionat Valeriu Paşa.
„Autorităţile de la Bucureşti înţeleg perfect gravitatea problemei şi situaţiei în care a ajuns Republica Moldova din cauza guvernării din ultimii ani. Bucureştiul, într-adevăr, vrea să fie sigur că tot ajutorul fie financiar, fie umanitar să ajungă la destinaţie, la beneficiar direct, evitând alte neînţelegeri, să le zic aşa mai diplomatic, şi alte situaţii, care ar necesita explicaţii ulterioare. Explicaţia este dintr-un domeniu conectat mai puţin la economie şi finanţare, dar presupun că dacă un guvern nu are suficientă încredere din partea societăţii, nu are încrederea partenerilor de dezvoltare, e evident să fie un astfel de comportament şi abordare din partea colegilor de la Bucureşti", a punctat fostul ministru Negruţa.
Source:
- Важное объявление для граждан Молдовы в Израиле, касающееся водительских прав
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Правительство организует ярмарку вакансий
- МИД выразил соболезнования в связи с гибелью гражданки Молдовы в результате теракта в Тель-Авиве
- Молдаванка погибла в результате теракта в Тель-Авиве
- Слово о Личности с большой буквы. О педагоге-новаторе Михаиле Щетинине
- Щенячая терапия (Видео)
- Взрослые учат животных, а дети их просто любят (Фото)
- Более ста молодых людей приняли участие в Чистых играх в заповеднике Старый Оргеев ©
- Овес - эликсир жизни
- Женщина спасла льва до того, как он ушёл с этого мира и он трогательно попрощался с ней
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1854
- Populația:
- 514 locuitori
Străisteni este un sat din cadrul comunei Băcioi, municipiul Chișinău. Satul are o suprafaţă de circa 0.65 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 3.69 km. Localitatea se află la distanța de 11 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 514 oameni. Satul Străisteni a fost menționat documentar în anul 1854.
Comments
(0)