|
Dumitru Pulbere: "Curtea Constituțională a avizat, în principiu, un referendum consultativ"
Fostul președinte al Curții Constituționale și actualul președinte al Consiliului Institutului Justiției Constituționale (IJC), Dumitru Pulbere, susține că există anumite controverse în ceea ce privește referendumul republican constituțional, desfășurat în țara noastră pe 20 octombrie, odată cu primul tur al alegerilor prezidențiale, notează Noi.md.
"Referendum constituțional și cel legislativ sînt aproximativ una și aceeași. Unica diferență este că la referendumul constituțional se modifică Constituția, iar la cel legislativ tot se modifică Constituția sau se adoptă încă o oarecare altă lege. Diferența nu e mare, este una la limită.
Să ne amintim cum suna întrebarea inițială la referendum, era: "Sînteți de acord ca Moldova să adere la Uniunea Europeană?". Chiar după sensul întrebării se are în vedere un referendum consultativ. Adică ne întreabă pe noi, cetățenii R. Moldova, dacă sîntem de acord.
Pentru această întrebare a fost înaintată o inițiativă legislativă de către deputații din Parlament și Curtea Constituțională (CC) a avizat pozitiv această inițiativă legislativă. Eu consider avizul CC greșit. Avizul acesta e bun doar pentru prima întrebare. Dar toate problemele încep mai departe.
Noi, cînd am fost și am votat la referendum, era pusă întrebarea: "Sînteți de acord ca să se modifice Constituția ..." și așa mai departe după text, apoi iată această întrebare deja este pentru referendum constituțional. Dar inițiativă legislativă pentru referendum constituțional pentru a doua întrebare nu a fost înaintată la CC și Curtea întrebarea aceasta nu a avizat-o.
Or, în acest sens nu a fost inițiativă legislativă din partea deputaților, dar ei trebuiau să fie 33. Procedura e aceeași: 33 de deputați se adresează la CC, Curtea avizează, CC trebuie să dea un aviz pozitiv, apoi materialele se întorc înapoi la Parlament și parlamentul în timp de 6 luni discută (6 luni de cînd avizul CC a venit în parlament).
Iată această procedură a fost încălcată pentru a doua întrebare (cea din buletin), care a fost pentru referendum constituțional. Dar nu a existat inițiativă legislativă pentru referendum constituțional.
Și așa că problema este tare serioasă la CC. Magistrații de acolo trebuie tare-tare bine să se gîndească ce au avizat ei, ce n-au avizat și cum sună întrebările. Dar depinde de CC", a spus Dumitru Pulbere.
Amintim că pe 25 octombrie Comisia Electorală Centrală (CEC) a declarat valabil referendumul republican constituțional. Hotărîrile Comisiei despre participarea cetăţenilor la votare în cadrul referendumului republican constituțional, procesele-verbale privind totalizarea rezultatelor scrutinului, precum și raportul Comisiei privind organizarea şi desfăşurarea referendumului au fost trimise Curţii Constituţionale.
Anterior, expertul în securitate și fostul viceministru de Externe, Valeriu Ostalep, a menționat că Curtea Constituțională a Republicii Moldova nu poate recunoaște legal rezultatul referendumului constituțional din 20 octombrie, deoarece în luna aprilie a acestui an a dat permisiunea de a revizui Constituția, nu de a o schimba, ceea ce reprezintă două noțiuni juridice complet diferite, dar și procesual, și procedural sînt lucruri total diferite.
În același timp, revizuirea se face printr-un proces absolut diferit, iar aici este nevoie nu doar să se voteze, ci să voteze „pentru” aproximativ un milion și jumătate de oameni.
”Astfel, în primul rînd, ei nu au permisiunea Curții Constituționale de a face acest lucru, iar în al doilea rînd, procedura a fost încălcată. De aceea, eu spun acum că ceea ce s-a întîmplat nu poate fi legalizat de Curtea Constituțională”, a subliniat Valeriu Ostalep.
Despre rezultatele alegerilor și cele ale referendumului citiți materialul analitic marca Noi.md, întitulat „Moldovenii nu sînt împotriva Europei, dar împotriva guvernanților „pro-europeni” ratați”.
Source:
- Важное сообщение посольства Великобритании в Молдове
- Как отказаться от второго гражданства?
- Правительство организует ярмарку вакансий
- МИД выразил соболезнования в связи с гибелью гражданки Молдовы в результате теракта в Тель-Авиве
- Молдаванка погибла в результате теракта в Тель-Авиве
- Обнародованы подробности операции по эвакуации молдавских граждан из Ливана
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1770
- Populația:
- 703 locuitori
Pohrebea este un sat din cadrul comunei Coşniţa, raionul Dubăsari. Localitatea se află la distanța de 1 km de orașul Dubăsari și la 61 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 703 oameni. Satul Pohrebea a fost menționat documentar în anul 1770.
Comments
(0)