12 march 2015, 09:33 Moldovan reality views 5623
Autoritățile vor testa un nou tip de material antiderapant pe trotuare
12 march 2015, 09:33 Moldovan reality views 5623

Autoritățile vor testa un nou tip de material antiderapant pe trotuare

Un nou tip de material antiderapant va fi testat, în această iarnă, pe trotuarele din Capitală. Este vorba despre clorura de calciu în stare lichidă. Deși este de 10 ori mai scumpă decât sarea, autoritățile spun că această soluție nu afectează atât de mult asfaltul și caroseria mașinilor.

Autoritățile municipale au procurat din România cinci tone de clorură de calciu.

''Este inofensivă pentru pietoni, pentru automobile. Aceste 5 tone au costat 80.000 de lei. E mult mai scump, sarea de exemplu am procurat-o cu 1.300 de lei tona, nisipul e în jur de 160'', a spus șeful adjunct al Direcției locativ-comunală, Vasile Efros.

Lichidul antiderapant va fi folosit, în această iarnă, doar pe trotuare. În curțile blocurilor și pe drumurile din Capitală va fi împrăștiat nisip și sare.

''Când temeperaturile sunt mai joase mai practic este să presurăm cu nisip cu sare, atunci când temperaturile sunt mai ridicate atunci noi presurăm cu cu sare curată'', a menționat șeful adjunct Exdrupo, Vasile Panico.

Clorura de calciu ar putea fi utilizată, în viitor, și la deszăpezirea drumurilor naționale.

''Mai benefic ar fi răspândirea antiderapantului în formă de soluție, care nu duce la poluarea râurilor, la poluarea sistemelor de ape pluviale'', a precizat șeful adjunct al Administrației de Stat a Drumurilor, Ion Drucec.

Autoritățile municipale au în stoc 160 de tone de sare și 130 de tone de pietriș.

Source: www.publika.md

Keywords:

drum , Chisinau , gheata , iarna

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1774
Populația:
5447 locuitori

Hîrbovăţ este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Hîrbovăţ este unicul sat din comuna cu acelaşi nume situat la o distanță de 12 km de orașul Anenii Noi și la 44 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 5447 de oameni. Satul Hîrbovăț este menționat documentar în anul 1764.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.