03 decembrie 2015, 09:33 Realitatea moldovenească views 5627
Autoritățile vor testa un nou tip de material antiderapant pe trotuare
03 decembrie 2015, 09:33 Realitatea moldovenească views 5627

Autoritățile vor testa un nou tip de material antiderapant pe trotuare

Un nou tip de material antiderapant va fi testat, în această iarnă, pe trotuarele din Capitală. Este vorba despre clorura de calciu în stare lichidă. Deși este de 10 ori mai scumpă decât sarea, autoritățile spun că această soluție nu afectează atât de mult asfaltul și caroseria mașinilor.

Autoritățile municipale au procurat din România cinci tone de clorură de calciu.

''Este inofensivă pentru pietoni, pentru automobile. Aceste 5 tone au costat 80.000 de lei. E mult mai scump, sarea de exemplu am procurat-o cu 1.300 de lei tona, nisipul e în jur de 160'', a spus șeful adjunct al Direcției locativ-comunală, Vasile Efros.

Lichidul antiderapant va fi folosit, în această iarnă, doar pe trotuare. În curțile blocurilor și pe drumurile din Capitală va fi împrăștiat nisip și sare.

''Când temeperaturile sunt mai joase mai practic este să presurăm cu nisip cu sare, atunci când temperaturile sunt mai ridicate atunci noi presurăm cu cu sare curată'', a menționat șeful adjunct Exdrupo, Vasile Panico.

Clorura de calciu ar putea fi utilizată, în viitor, și la deszăpezirea drumurilor naționale.

''Mai benefic ar fi răspândirea antiderapantului în formă de soluție, care nu duce la poluarea râurilor, la poluarea sistemelor de ape pluviale'', a precizat șeful adjunct al Administrației de Stat a Drumurilor, Ion Drucec.

Autoritățile municipale au în stoc 160 de tone de sare și 130 de tone de pietriș.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

drum , Chisinau , gheata , iarna

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1669
Populația:
1668 locuitori

Chirca este un sat şi comună din raionul Anenii Noi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Chirca și Botnăreştii Noi. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Anenii Noi și la 25 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1668 de oameni. Satul Chirca a fost menționat documentar în anul 1669.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.