12 july 2011, 15:49 Moldovan reality views 3241
12 july 2011, 15:49 Moldovan reality views 3241

Valeriu Lazăr despre negocierile cu „Gazprom”: Moldova, întîmplător, ”a nimerit sub tăvălug”

Negocierile dintre Guvernul Moldovei şi SA „Gazprom” privind noul contract de livrare a gazelor naturale s-au dovedit a fi extrem de politizate. Moldova ”a nimerit sub tăvălug”, în legătură cu problemele, apărute între Rusia şi Comisia Europeană, în ceea ce ţine cel de al treilea pachet energetic al UE, iar aceste contradicţii s-au reflectat asupra mersului negocierilor Republicii Moldova cu cel mai mare holding al Rusiei, negocieri, ce ar trebui privite într-un context mai larg. Această declaraţie a fost făcută de către vice-premierul moldovean, ministrul Economiei al R. Moldova, Valeriu Lazăr, comentînd mersul negocierilor privind noul contract de furnizare a gazelor.

Valeriu Lazăr a subliniat că la moment, principalul scop al Moldovei este să readucă negocierile la nivel de experţi. Ministrul Economiei a declarat că tratativele privind noul contract de livrare a gazului au fost stopate pe motiv că partea rusă leagă semnarea acordului în condiţii mai avantajoase cu refuzul Moldovei de a îndeplini condiţiile celui de al doilea şi al treilea pachet energetic al UE.

Oficialul susţine că, dacă tratativele cu „Gazprom” se vor tergiversa, Moldova va propune prelungirea actualului contract de livrare a gazului pentru un trimestru sau 6 luni, pentru ca în cadrul negocierilor deloc uşoare a noului contract pe termen lung, părţile să nu fie presate de factorul timpului şi ca în rezultat, în 2012, să fie elaborat şi semnat un acord de calitate.

Ministrul Economiei a accentuat că la finele acestei săptămîni urmează să se deplaseze la Moscova, unde va încerca să prezinte partenerilor poziţia Chişinăului. Acesta a precizat că autorităţile moldoveneşti sînt interesate de o activitate fructuoasă a „Moldovagaz” – întreprindere ce reprezintă un parteneriat cu „Gazprom” – precum şi ca aceasta să-şi îndeplinească obligaţiunile privind tranzitul gazului natural rusesc în Balcani. Valeriu Lazăr a amintit că prin teritoriul Moldovei se transportă circa 15% din volumul total al tranzitului gazelor ruseşti, subliniind, totodată, importanţa faptului ca la 1 ianuarie 2012, „Gazprom” să aibă un contract semnat atît cu privire la livrarea gazelor în Moldova, cît şi privind tranzitul acestora.

Sursa: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1620
Populația:
870 locuitori

Dubna este un sat şi comună din raionul Soroca. Dubna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 25 km de orașul Soroca și la 145 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 870 de oameni. Satul Dubna a fost menționat documentar în anul 1620.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.