10 december 2015, 11:32 Moldovan reality views 5331
Tot mai mulţi moldoveni acceptă să ia la întreținere copii străini
10 december 2015, 11:32 Moldovan reality views 5331

Tot mai mulţi moldoveni acceptă să ia la întreținere copii străini

Tot mai mulţi moldoveni acceptă să ia la întreținere copii străini. Chiar şi aşa, autorităţile îşi propun să promoveze intens activitatea de asistent parental şi au încheiat un parteneriat în acest sens cu doi dintre furnizorii de electricitate din Moldova.

Astfel, în facturile la curent, cetăţenii vor găsi şi informaţii despre cum pot deveni tutori pentru micuţii rămaşi fără grijă părintească.

În 2007, când această activitate a devenit oficială, în Moldova activau doar 42 de asistenti parentali profesioniști, care îngrijeau 41 de copii.

La finele anului trecut însă, numărul lor a crescut până la 322 de persoane, care au luat la întreţinere 549 de copii.

Cu toate acestea, încă 3.000 de micuţi rămân în orfelinate.

Pentru fiecare copil luat în familie, statului achită o indemnizație unică de 3.000 de lei, 28 de lei pe zi și 3.000 de lei anual, pentru îmbrăcăminte, încălțăminte și produse igienice.

Salariul unui asistent parental este 2.500 lei.

Campania "Ai inimă de Asistent Parental Profesionist. Ia un copil în familia ta" se va desfășura până în luna decembrie.

Și în România, serviciul de asistență maternală profesionistă devine tot mai popular, mai ales după ce a fost majorată alocația pentru copii. În țara vecină, aceasta se ridică la 600 de lei românești pe lună, echivalentul a peste 130 de euro.

În România, salariul asistentului maternal, cum sunt numite persoanele care îngrijesc de copii străini, este de aproape 240 de euro.

La această sumă se adaugă sporul de vechime, un adaos de 15 la sută, dacă este luat sub protecție al doilea copil și 25 la sută în cazul micuţilor cu nevoi speciale.

Alocația din partea statului pentru un copil cu vârsta de până la 2 ani este de aproximativ 50 de euro pe lună, dacă e mai mare de doi ani - echivalentul a puţin peste 20 de euro, iar pentru îngrijirea unui copil cu nevoi speciale - în jur de40 de euro lunar.

În România, pentru a deveni asistent maternal, fiecare doritor trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Acesta trebuie să dețină o locuință în care să existe condiţii pentru igiena, alimentația și educația copilului, să aibă capacitate deplină de exercitiu și să urmeze cursuri specializate organizate de autorități.

Dacă persoana a fost anterior condamnată pentru săvârșirea unei infracțiuni, a fost decăzută din drepturi părintești sau suferă de boli cronice transmisibile nu poate primi atestat de asistent maternal profesionist.

Source: www.publika.md

Keywords:

copii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1614
Populația:
84 locuitori

Sverida este un sat din cadrul comunei Onişcani, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Călărași și la 66 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 84 de oameni. Satul Sverida a fost menționat documentar în anul 1614.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.