12 octombrie 2015, 11:32 Realitatea moldovenească views 5544
Tot mai mulţi moldoveni acceptă să ia la întreținere copii străini
12 octombrie 2015, 11:32 Realitatea moldovenească views 5544

Tot mai mulţi moldoveni acceptă să ia la întreținere copii străini

Tot mai mulţi moldoveni acceptă să ia la întreținere copii străini. Chiar şi aşa, autorităţile îşi propun să promoveze intens activitatea de asistent parental şi au încheiat un parteneriat în acest sens cu doi dintre furnizorii de electricitate din Moldova.

Astfel, în facturile la curent, cetăţenii vor găsi şi informaţii despre cum pot deveni tutori pentru micuţii rămaşi fără grijă părintească.

În 2007, când această activitate a devenit oficială, în Moldova activau doar 42 de asistenti parentali profesioniști, care îngrijeau 41 de copii.

La finele anului trecut însă, numărul lor a crescut până la 322 de persoane, care au luat la întreţinere 549 de copii.

Cu toate acestea, încă 3.000 de micuţi rămân în orfelinate.

Pentru fiecare copil luat în familie, statului achită o indemnizație unică de 3.000 de lei, 28 de lei pe zi și 3.000 de lei anual, pentru îmbrăcăminte, încălțăminte și produse igienice.

Salariul unui asistent parental este 2.500 lei.

Campania "Ai inimă de Asistent Parental Profesionist. Ia un copil în familia ta" se va desfășura până în luna decembrie.

Și în România, serviciul de asistență maternală profesionistă devine tot mai popular, mai ales după ce a fost majorată alocația pentru copii. În țara vecină, aceasta se ridică la 600 de lei românești pe lună, echivalentul a peste 130 de euro.

În România, salariul asistentului maternal, cum sunt numite persoanele care îngrijesc de copii străini, este de aproape 240 de euro.

La această sumă se adaugă sporul de vechime, un adaos de 15 la sută, dacă este luat sub protecție al doilea copil și 25 la sută în cazul micuţilor cu nevoi speciale.

Alocația din partea statului pentru un copil cu vârsta de până la 2 ani este de aproximativ 50 de euro pe lună, dacă e mai mare de doi ani - echivalentul a puţin peste 20 de euro, iar pentru îngrijirea unui copil cu nevoi speciale - în jur de40 de euro lunar.

În România, pentru a deveni asistent maternal, fiecare doritor trebuie să îndeplinească o serie de condiții. Acesta trebuie să dețină o locuință în care să existe condiţii pentru igiena, alimentația și educația copilului, să aibă capacitate deplină de exercitiu și să urmeze cursuri specializate organizate de autorități.

Dacă persoana a fost anterior condamnată pentru săvârșirea unei infracțiuni, a fost decăzută din drepturi părintești sau suferă de boli cronice transmisibile nu poate primi atestat de asistent maternal profesionist.

Sursa: www.publika.md

Cuvinte cheie:

copii

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1447
Populația:
1648 locuitori

Vadul-Raşcov este un sat şi comună din raionul Șoldăneşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Vadul-Rașcov și Socola. Amplasat pe cursul superior al Nistrului satul Vadul-Raşcov se află la o distanță de 23 km de orașul Șoldănești și la 104 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1648 de oameni. Vadul-Raşcov a fost atestat documentar la 14 ianuarie 1447.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.