26 november 2011, 12:08 Moldovan reality views 5042
26 november 2011, 12:08 Moldovan reality views 5042

Din 2012, medicii moldoveni vor putea călători în Uniunea Europeană în condiţii profesionale mai bune

Din anul 2012, cadrele medicale din Republica Moldova ar putea beneficia de prima platformă legală de migraţie profesională, din Uniunea Europeană. Acest lucru va fi posibil datorită Proiectului "Îmbunătăţirea managementului mobilităţii cadrelor medicale în Republica Moldova". Proiectul a fost preconizat pentru o perioadă de 36 de luni şi beneficiază de o finanţare europeană de 2 milioane de euro. Proiectul are drept obiectiv crearea unui cadru mai bun pentru migrarea legală pentru a reduce impactul negativ asupra sistemului sănătăţii, precum şi a facilita reintegrarea cadrelor medicale care se întorc în ţară.

Potrivit colaboratorilor, o acţiune majoră preconizată în cadrul proiectului este încheierea unui şir de acorduri bilaterale între Republica Moldova şi statele-membre ale UE, ce ar permite migraţia legală circulară a cadrelor medicale. "În ultimele două decenii, peste 40% din cadrele medicale din ţară au părăsit sistemul sănătăţii, mulţi din ei migrînd peste hotare. Astfel numărul medicilor a scăzut de la 16 000 în 1990 pînă la 10 000 în 2010”, a spus ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi. El şi-a exprimat speranţa că situaţia creată va putea fi redresată cu sprijinul oferit de parteneri în cadrul proiectului.

Şeful delegaţiei Comisiei Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel, a accentuat caracterul inovator şi unic al proiectului. „Este pentru prima dată cînd un proiect ce abordează fenomenul migraţiei este axat pe un grup de profesionişti. Pentru Uniunea Europeană acesta este un proiect pilot, de rezultatele lui va depinde susţinerea în continuare a proiectelor similare în regiune", a spus Schuebel. Proiectul va fi implementat de Biroul Regional Pentru Europa al OMS, cu suportul financiar al Uniunii Europene.

Sursa: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
1105 locuitori

Goian este un sat din cadrul comunei Ciorescu, municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 14 km de municipiul Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 1105 locuitori. Satul Goian a fost menționat documentar în anul 1603.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.