Din 2012, medicii moldoveni vor putea călători în Uniunea Europeană în condiţii profesionale mai bune
Din anul 2012, cadrele medicale din Republica Moldova ar putea beneficia de prima platformă legală de migraţie profesională, din Uniunea Europeană. Acest lucru va fi posibil datorită Proiectului "Îmbunătăţirea managementului mobilităţii cadrelor medicale în Republica Moldova". Proiectul a fost preconizat pentru o perioadă de 36 de luni şi beneficiază de o finanţare europeană de 2 milioane de euro. Proiectul are drept obiectiv crearea unui cadru mai bun pentru migrarea legală pentru a reduce impactul negativ asupra sistemului sănătăţii, precum şi a facilita reintegrarea cadrelor medicale care se întorc în ţară.
Potrivit colaboratorilor, o acţiune majoră preconizată în cadrul proiectului este încheierea unui şir de acorduri bilaterale între Republica Moldova şi statele-membre ale UE, ce ar permite migraţia legală circulară a cadrelor medicale. "În ultimele două decenii, peste 40% din cadrele medicale din ţară au părăsit sistemul sănătăţii, mulţi din ei migrînd peste hotare. Astfel numărul medicilor a scăzut de la 16 000 în 1990 pînă la 10 000 în 2010”, a spus ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi. El şi-a exprimat speranţa că situaţia creată va putea fi redresată cu sprijinul oferit de parteneri în cadrul proiectului.
Şeful delegaţiei Comisiei Europene în Republica Moldova, Dirk Schuebel, a accentuat caracterul inovator şi unic al proiectului. „Este pentru prima dată cînd un proiect ce abordează fenomenul migraţiei este axat pe un grup de profesionişti. Pentru Uniunea Europeană acesta este un proiect pilot, de rezultatele lui va depinde susţinerea în continuare a proiectelor similare în regiune", a spus Schuebel. Proiectul va fi implementat de Biroul Regional Pentru Europa al OMS, cu suportul financiar al Uniunii Europene.
Sursa: noi.md
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1573
- Populația:
- 1267 locuitori
Corpaci este un sat şi comună din raionul Edineţ. Corpaci este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Corpaci este situat într-o regiune de şes şi mici coline, la confluenţa rîului Racovăţ cu Prutul, la o distanţă de 30 km de oraşul Edineţ, la 38 km de staţia de cale ferată Brătuşeni şi la 222 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1267 de oameni. Satul Corpaci a fost atestat documentar în anul 1573.
Comentarii
(0)