|
Fenomenul migraţiei copiilor, în creştere în Republica Moldova
În ultimii ani şcolile sunt tot mai moderne, iar copiii tot mai puţini. Fenomenul este atestat şi în raionul Cahul, unde părinţii stabiliţi cu traiul peste hotare, îşi iau cu ei şi odraslele. Aproape că nu există instituţie de învăţământ în raion, din care să nu fi plecat cel puţin un elev în vara curentă, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Unitățile școlare și preșcolare din raionul Cahul în renovarea și modernizarea cărora în ultimii ani se investesc bani grei, rămân tot mai puțini copii. Părinții aflați de ani buni la muncă în țări cu un bun nivel de trai, preferă să-și ia și copii cu ei. Astfel, spațiile renovate și modernizate ale școlilor și grădinițelor rămân tot mai pustii, la fel sunt și satele, susţine directorul gimnaziului „Minai Sadoveanu" din satul Andrușul de Sus, Sergiu Ciobanu.
„Am făcut o reparație foarte bună. Copiii din an în an sunt tot mai puțini. Laturile acestei probleme sunt două, faptul că copii pleacă cu părinții e bine, alta e că satele rămân din ce în ce mai pustii. Sperăm că situația se vai mai stabiliza, și părinții să se întoarcă înapoi la casele lor", a declarat Sergiu Ciobanu.
Este deranjat de exodul tot mai masiv al elevilor și directoare gimnaziului „George Coșbuc", din Andrușul de Jos, Ludmila Dimitriade. Numai într-o singură vară 15 elevi au plecat cu copii lor pe meleaguri străine.
„În ultimii doi-trei ani, a devenit o tendință. Părinții își i-au copii în perioada vacanței. Cinci copii au plecat cu părinții lor la studii peste hotare. Trei ani în urmă, 15 copii au plecat peste hotare. Sunt mulți copii în localitate care locuiesc împreună cu bunicii și rudele", a declarat Ludmila Dimitriade.
Realitățile de astăzi prefigurează o zi de mâine sumbră. Dacă Republica Moldova va rămâne în continuare țara din care toți pleacă, peste câțiva ani vom avea școli, grădinițe şi sate pustii.
Fenomenul migrației copiilor, persistă și în satul Cucoara. „Este o problemă că, scade numărul de copii din școală. Se întâmplă deja optimizări, oamenii migrează peste hotare, își caută un trai decent dacă înainte placau doar părinții, acum pleacă și copii. În această vară patru copii au plecat din școala noastră, pentru un gimnaziu asta înseamnă foarte mult", a declarat Rodica Cristian, director adjunct al gimnaziului „Gheorghe Asachi" din satul Cucoara.
Source:
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1803
- Populația:
- 1155 locuitori
Hînceşti este un sat şi comună din raionul Făleşti. Hînceşti este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, la distanța de 20 km de orașul Fălești și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1155 de oameni. Satul Hînceşti a fost menționat documentar în anul 1803.
Comments
(0)