|
Fenomenul migraţiei copiilor, în creştere în Republica Moldova
În ultimii ani şcolile sunt tot mai moderne, iar copiii tot mai puţini. Fenomenul este atestat şi în raionul Cahul, unde părinţii stabiliţi cu traiul peste hotare, îşi iau cu ei şi odraslele. Aproape că nu există instituţie de învăţământ în raion, din care să nu fi plecat cel puţin un elev în vara curentă, relatează Radio Moldova Actualităţi.
Unitățile școlare și preșcolare din raionul Cahul în renovarea și modernizarea cărora în ultimii ani se investesc bani grei, rămân tot mai puțini copii. Părinții aflați de ani buni la muncă în țări cu un bun nivel de trai, preferă să-și ia și copii cu ei. Astfel, spațiile renovate și modernizate ale școlilor și grădinițelor rămân tot mai pustii, la fel sunt și satele, susţine directorul gimnaziului „Minai Sadoveanu" din satul Andrușul de Sus, Sergiu Ciobanu.
„Am făcut o reparație foarte bună. Copiii din an în an sunt tot mai puțini. Laturile acestei probleme sunt două, faptul că copii pleacă cu părinții e bine, alta e că satele rămân din ce în ce mai pustii. Sperăm că situația se vai mai stabiliza, și părinții să se întoarcă înapoi la casele lor", a declarat Sergiu Ciobanu.
Este deranjat de exodul tot mai masiv al elevilor și directoare gimnaziului „George Coșbuc", din Andrușul de Jos, Ludmila Dimitriade. Numai într-o singură vară 15 elevi au plecat cu copii lor pe meleaguri străine.
„În ultimii doi-trei ani, a devenit o tendință. Părinții își i-au copii în perioada vacanței. Cinci copii au plecat cu părinții lor la studii peste hotare. Trei ani în urmă, 15 copii au plecat peste hotare. Sunt mulți copii în localitate care locuiesc împreună cu bunicii și rudele", a declarat Ludmila Dimitriade.
Realitățile de astăzi prefigurează o zi de mâine sumbră. Dacă Republica Moldova va rămâne în continuare țara din care toți pleacă, peste câțiva ani vom avea școli, grădinițe şi sate pustii.
Fenomenul migrației copiilor, persistă și în satul Cucoara. „Este o problemă că, scade numărul de copii din școală. Se întâmplă deja optimizări, oamenii migrează peste hotare, își caută un trai decent dacă înainte placau doar părinții, acum pleacă și copii. În această vară patru copii au plecat din școala noastră, pentru un gimnaziu asta înseamnă foarte mult", a declarat Rodica Cristian, director adjunct al gimnaziului „Gheorghe Asachi" din satul Cucoara.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1772
- Populația:
- 4151 locuitori
Cocieri este un sat şi comună din raionul Dubăsari. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cocieri şi Vasilievca. Localitatea se află la distanța de 4 km de orașul Dubăsari și la 54 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 4151 de locuitori. Satul Cocieri a fost menționat documentar în anul 1772.
Comentarii
(0)