|
Todua: Unirea va duce la pierderea statutului elitei moldovenești
Prim-ministrul Valeriu Streleț a explicat imposibilitatea unirii cu România prin motive de ordin economic, iar ex-președintele României a spus că trebuie susținute negocieri pe marginea acestui subiect. În opinia politologului, istoricului, fostului deputat în Parlament (2011-2014) Zurab Todua, nu e de mirare că anume fostul președinte al României Traian Băsescu a reacționat primul la cuvintele prim-ministrului Moldovei Valeriu Streleț, deoarece pentru el subiectul „unirii" este unul vechi și îndrăgit, relatează NOI.md.
„Trebuie de menționat însă că clasa politică și societatea României demult nu examinează „unirea" drept o sarcină primordială, consideră expertul. Drept dovadă secundară poate servi faptul că posturile de televiziune române au atras foarte puțină atenție recentului „marș" al unioniștilor de la Chișinău spre București".
Zurab Todua presupune că declarația aparent nereușită a lui Streleț privind aspectul economic al chestiunii posibil avea ca scop tragerea unor paralele cu Germania. Timp de 25 de ani Germania, avînd un potențial enorm, nu a reușit să depășească pînă la urmă toate problemele și dificultățile legate de unirea din 1990.
„Se cunoaște bine că locuitorii Moldovei în ansamblu au o atitudine negativă față de idea unirii celor două state (potrivit unor sondaje de opinie, numărul susținătorilor unirii nu depășește 10-15 la sută), chiar și în ciuda faptului că unioniștii de pe ambele maluri ale Prutului o oferă exclusiv prin procesul de integrare europeană a Moldovei. Și, deși în clasa politică a Moldovei și în grupul de la guvernare, în special, acest procent este sporit totuși ca și la începutul anilor 1990, la fel și acum, toți cei aflați la guvernare în Moldova, cu rare excepții, nu vor deveni inițiatorii unor astfel de negocieri", consideră fostul deputat.
Și explică de ce: „În primul rînd, deoarece majoritatea populației se pronunță împotriva unirii. În al doilea rînd, acest lucru poate duce la tensionare serioasă în regiunile Moldovei. În al treilea rînd, unirea în mod inevitabil va duce la pierderea statutului tuturor celor care astăzi sînt miniștri, deputați, conducători ai departamentelor, agențiilor, comitetelor etc. Într-un astfel de stat este imposibil să te promovezi, doar exclusiv datorită relațiilor de clan (ca și pretutindeni în Moldova). Totodată, le va fi greu să-și facă o carieră decentă la București. Acest lucru îl denotă trista experiență a unioniștilor din „primul val".
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1749
- Populația:
- 1211 locuitori
Țîbuleuca este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Dubăsari și la 74 km de Chișinău. Populaţia satului Țîbuleuca alcătuia 1211 de oameni în anul 2011. Satul Țîbuleuca a fost menționat documentar în anul 1749.
Comments
(1)