17 july 2015, 16:50 Moldovan reality views 7999
Patrimoniul Republicii Moldova, lăsat de izbeliște (Video)
Photo: facebook.com
17 july 2015, 16:50 Moldovan reality views 7999

Patrimoniul Republicii Moldova, lăsat de izbeliște (Video)

Tăierile silvice în zonele strict protejate din rezervațiile științifice „Codru" și „Pădurea Domnească" sînt inadmisibile și contravin recomandărilor internaționale privind conservarea naturii. Este una dintre concluziile reprezentanților Curții de Conturi, care au efectuat un audit în domeniul ariilor naturale protejate de stat, notează NOI.md.

Potrivit raportului, autoritățile publice locale nu asigură administrarea eficientă a zonelor naturale protejate de stat. În opinia auditorilor, pentru a asigura o gestionare durabilă a patrimoniului natural, este necesară revizuirea politicilor în domeniu, astfel încît acestea să fie racordate la cadrul internațional cu privire la conservarea biodiversității.

O altă problemă depistată ține de lipsa protecției Parcului Național „Orhei" și a Lacurilor Prutului de Jos, și a Nistrului de Jos. Auditorii au mai constatat că extragerile ilicite de resurse minerale din defileul „Trinca", raionul Edineț, au dus la pierderea caracteristicilor unice ale acestei zonei protejate. Mai mult, extragerile ilegale au efect nociv asupra mediului înconjurător.

Situația la capitolul protecției ariilor naturale nu este mai bună nici în municipiul Chișinău. Potrivit raportului, în urma admiterii construcțiilor ilegale pe terenurile aferente ariilor protejate, Chișinăul a pierdut circa 6,4 hectare de spații verzi. Responsabili de aceste pierderi se fac reprezentanții Primăriei, dar și autoritățile centrale de mediu, care nu au asigurat integritatea acestor zone.

Pentru remedierea situației din domeniu, Curtea de Conturi recomandă autorităților să creeze așa-numitul Cadastru al obiectelor și complexelor din fondul ariilor protejate de stat. Instituția urmează a fi informată despre implementarea recomandărilor sale în termen de 12 luni de la adoptarea hotărîrii asupra raportului de audit.

Source: www.noi.md

Keywords:

Moldova , paduri , natura , silvicultura

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1620
Populația:
12858 mii locuitori

Cimişlia este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Cimişlia. Amplasat pe malurile rului Cogîlnic, oraşul Cimişlia este situat la o distanţă de 68 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie 12858 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii Cimişlia datează din 1620. Datorită conlocuirii cu tătarii, denumirea localităţii a luat forma “Cimişlia” – denumirea tribului tătăresc ciumecili, care avea ca semn distinctiv o figură în formă de căuş. În timp, ciumecicili s-a transformat în Cimişlia.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.