30 december 2014, 15:16 Moldovan reality views 10572
Iarna a paralizat sudul țării
Photo: twitter.com/sergeiciuricov
30 december 2014, 15:16 Moldovan reality views 10572

Iarna a paralizat sudul țării

Moldova se află sub cod portocaliu de ninsori. Cea mai complicată situaţie este în sudul ţării, unde zăpada şi viscolul a blocat circulaţia pe mai multe porţiuni de drum. Din cauza condițiilor meteo nefavorabile, peste 20 de localităţi din mai multe raioane au rămas fără energie electrică.

Pe unele porţiuni de drum, din cauza viscolului, stratul de zăpadă măsoară câțiva zeci de centimetri.

Şoferii au întâmpinat cele mai multe dificultăţi în trafic:

''- Cum se circulă? – Foarte rău. - Şi acum nu puteţi ridica dealul? – Nu, gata. – Ce o să faceţi? – Aşteptăm, poate va veni o tehnică ceva.''

Cel mai greu s-a circulat pe traseul CahulGiurgiulești:

"Domnule, noi cunoaştem care este situaţia acum, la momentul de faţă. De acum echipele sunt deplasate, ele trebuie să ajungă la faţa locului să vă deblocheze."

"Era şi de aşteptat. Au transmis ninsori, ceea ce a adus la mai multe apeluri. Aşa situaţii au mai fost, am făcut faţă şi o să facem şi acum faţă. Populaţia trebuie să fie răbdătoare, o să ajungem la fiecare", a declarat șeful Centrului Automatizat de Dirijare Operativă, Ion Clocicov.

Situaţia creată pe drumurile din ţară a fost discutată şi la şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale. Autorităţile au decis să instaleze corturi în mai multe zone ale ţării pentru ca cei blocaţi pe trasee să se poată adăposti şi cere ajutor.

"Mai avem şi corturi mobile care vor fi în funcţie de solicitări anumite centrelor raionale, la fel, vom putea să le punem la dispoziţie. La moment eu constat că instituţiile statului fac faţă acestei intemperii și conlucrarea este bună", a declarat premierul în exercițiu, Iurie Leancă.

"De dimineaţă s-a folosit mai mult de 2700 de tone de materialul antiderapant. Toate blocajele s-au petrecut, în marea parte, din motivul că maşinele au fost echipate cu cauciucuri de vară. La moment, nu avem niciun drum blocat", a precizat ministrul în exercițiu al Transporturilor, Vasile Botnari.

La lucrările de deszăpezire a drumurilor din ţară sunt implicaţi în jur de 500 de muncitori şi aproximativ 270 de autospeciale.

Source: www.publika.md

Keywords:

iarna , zapada , Moldova , vremea , drum

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1961
Populația:
19 locuitori

Teliţa Nouă este un sat din cadrul comunei Teliţa, raionul Anenii Noi. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Anenii Noi și la 51 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 19 oameni. Satul Teliţa Nouă a fost înființat în anul 1961.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.