18 october 2011, 10:40 Moldovan reality views 5197
18 october 2011, 10:40 Moldovan reality views 5197

Festival-concurs în memoria lui Nicolae Sulac

Pregătirile pentru Festivalul „Nicolae Sulac” sînt în toi. Festivalul-concurs al interpreţilor cîntecului popular, aflat la cea de-a patra ediţie, se va desfăşura la 18 decembrie în incinta Filarmonicii Naţionale „Serghei Lunchevici” şi se va desfăşura în două etape. „Prima etapă va fi una de preselecţie, în cadrul căreia vor fi selectaţi interpreţii care şi-au depus dosarele pentru participare la concurs. Etapa a doua este concursul propriu-zis”, a spus directorul Centrului Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, Oleg Volontir. El a menţionat că toţi participanţii vor interpreta două piese: prima – o doină, un cîntec doinit sau o baladă, iar a doua – un cîntec de la vatra folclorică a participantului. Potrivit lui, este obligatorie prezentarea concurenţilor în costume populare. „Ţinuta vestimentară trebuie să reprezinte vatra folclorică de provenienţă a interpretului”, a precizat Volontir.

Juriul concursului va fi format dintr-o comisie de experţi – muzicieni, personalităţi notorii din arta muzicală tradiţională, dirijori, muzicologi, oameni de cultură din Republica Moldova şi România. „O noutate pentru ediţia din acest an va fi faptul că în concurs nu vor participa interpreţii care au luat parte la ultimele trei ediţii. Dacă aceştia au participat la toate cele trei ediţii anterioare, ei nu mai au voie să participe şi la cea de-a patra”, a menţionat Volontir.

Laureaţii Festivalului vor fi distinşi cu diplome şi premii băneşti. Astfel, deţinătorul Premiului Mare se va alege cu 10 000 de lei; cel care se va învrednici de Premiului I va primi 8000 de lei. În plus, vor fi oferite două premii pentru locul II a cîte 5000 de lei, trei premii pentru locul III a cîte 3000 de lei, patru premii speciale a cîte 1500 de lei şi patru menţiuni a cîte 1000 de lei fiecare. Festivalul este destinat interpreţilor de muzică populară cu vîrsta cuprinsă între 16 şi 55 de ani. Toţi concurenţii vor fi acompaniaţi de Orchestra Naţională de muzică populară „Lăutarii”, în frunte cu maestrul Nicolae Botgros. Gala laureaţilor va avea loc în sala Palatului Naţional.

Festivalul concurs „Nicolae Sulac” se desfăşoară în fiecare an în memoria marelui maestru al cîntecului popular. Evenimentul este organizat de către Centrul Naţional de Conservare şi Promovare a Patrimoniului Cultural Imaterial, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Organizaţia Concertistică şi de Impresariat „Moldova-Concert”, în cadrul căreia activează şi orchestră „Lăutarii”, condusă de maestrul Nicolae Botgros.


Sursa: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
1517 locuitori

Berezlogi este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Berezlogi și Hîjdieni. Localitatea se află la distanța de 10 km de orașul Orhei și la 50 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004 populaţia satului constituia 1517 oameni. Satul Berezlogi a fost menționat documentar în anul 1436.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.