24 november 2024, 02:23 views 59715
Materiale din compartiment: All news |

Tiraspol, UTA din stinga Nistrului

Statut:
Oraș
Prima atestare:
1792
Populația:
150007 locuitori

Tiraspol este un municipiu din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea este situată pe malul stîng al Nistrului la o distanță de 73 km de Chișinău. Orașul Tiraspol a fost întemeiat în anul 1792.

[top]Populația

Conform datelor din 2010 orașul avea o populație de 150 007 locuitori.

[top]Istoria localitații

Orașul Tiraspol a fost întemeiat în anul 1792. Numele acestuia vine de la Tyras, denumirea dată de grecii antici Nistrului, și polis (oraș), însemnînd "orașul, cetatea Nistrului". În apropiere de Tiraspol se află o veche așezare de pescari moldoveni – Sucleia., pe care au devastat-o în repetate rînduri turcii și tătarii. După războiul ruso-turc din anii 1787—1791, a fost semnat Tratatul de la Iași, conform căruia Imperiul Otoman ceda Imperiului Rus regiunea dintre rîurile Bug și Nistru, cunoscută ca regiunea Oceacov. În acest context Sucleia a fost alipită la Rusia. Din ordinul generalului rus A.V.Suvorov aici au fost construite cetatea Sredneea (arhitect François Sainte de Wollant) și orașul Tiraspol. După apariția Tiraspolului mulți locuitori ai satului Sucleia s-au mutat în localitatea urbană, astfel populația orașului ajungînd în 1795 la 2 500 locuitori. Orașul Tiraspol a fost centru de județ în gubernia Novorosia (1795), Nicolaev (1802) iar din 1806 a fost inclus în Gubernia Herson. În 1816 populația orașului constituia 5.300 locuitori. În 1826 în cetatea Tiraspol a fost închis decembristul V.F.Raevskii. În anul 1835 cetatea Tiraspolului a fost desființată, însă orașul continua să crească și să se dezvolte. În anul 1867 a fost construită linia de cale ferată Tiraspol – Razdelnaia, iar în 1873 calea ferată spre Chișinău. În oraș se dezvoltă industria și comerțul. La sfîrșitul secolului XIX aici funcționau 6 mori cu aburi, trei fabrici de cherestea etc. În perioada 1929-1940 Tiraspolul este capitala Republicii Autonome Sovietice Socialiste Moldovenești în componența Republicii Sovietice Socialiste Ucrainene. În această perioadă în Tiraspol sînt construite fabrici, uzine și deschise instituții de învățămînt. În 1940 RASSM devine parte componentă Republicii Sovietice Socialiste Moldovenești cu capitala la Chișină. Tiraspolul capătă statut de centru raional în cadrul RSSM. În perioada sovietică Tiraspolul se dezvoltă într-un ritm rapid pînă la sfîrșitul anilor `80 ai secolului trecut cînd orașul avea o populație record de peste 200 mii locuitori. Odată cu căderea URSS și declararea independenței Republicii Moldova la 27 august 1989, regiunea din stînga Nistrului din cauza contradințiilor lingvistice apărute și-a proclamat independența de la Republica Moldova pe 2 septembrie 1990 iar orașul Tiraspol a fost declarat capitala autoproclamatei Republici Nistrene Moldovenești (RNM).

[top]Trasee turistice

Deși se află într-o zonă de conflict, orașul Tiraspol are destule lucruri de oferit din punct de vedere turistic. Urbea de pe Nistru are un aspect plăcut și liniștit, avînd multe spații verzi și locuri de odihnă. O astfel de locație încîntătoare se găsește chiar în centrul orașului și este reprezentată de o frumoasă grădină botanică, fondată în anul 1959 la inițiativa academicianului P. I. Dvornikov. La momentul fondării se numea Parcul Dendrologic al Academiei de Științe al RSSM. Ulterior a obţinut statutul de Grădină Botanică, face parte din Institutul de Cercetare Agricol al Transnistriei. Gradina este situată la marginea estică a oraşului Tiraspol şi ocupă suprafața de 20,5 hectare. Ca suprafaţă este mai mică decît Grădina Botanică din Chişinău (104 ha) și Dendrariul chişinăuian (84 ha). Chiar dacă e mai mică ca suprafaţă, Gradina Botanica de la Tiraspol este renumită pentru colecțiile sale. Mai întîi de toate prezintă un interes deosebit rozariul. În grădină au fost plantaţi mai mult de 200 de soiuri de trandafiri, astfel anume rozariul, care ocupă partea centrală a parcului, este partea principală a expoziției. Tot în centrul orașului se găsesc și monumentele personalităților istorice: statuia lui Alexandr Suvorov, ridicată în anul 1979, în Piața Centrală, la 250 de ani de la comemorarea sa, sau statuia decembristului V. Raievski. Mai pot fi vizitate în acest oraș obiective precum Muzeul de Istorie și Etnografie, Universitatea T. Șevcenco, Teatrul Dramatic, sau Catedrala Nașterii Domnului, cea mai mare biserică ortodoxă din Tiraspol.

Comments

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutate prezentată pe pagina.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1924
Populația:
36 locuitori

Mocreachi este un sat din cadrul comunei Hîrtop din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Grigoriopol și la 68 km de Chișinău. Populaţia satului Mocreachi alcătuia 36 de oameni în anul 2000. Satul Mocreachi a fost înființat în anul 1924.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.