12 september 2013, 14:43 Moldovan reality views 5044
12 september 2013, 14:43 Moldovan reality views 5044

R. Moldova a urcat patru poziţii în topul Forbes privind cele mai bune ţări pentru afaceri


Foto: moldpres.md

Republica Moldova a fost plasată pe locul 88 din 145 într-un top al ţărilor cu cele mai bune condiţii pentru afaceri, elaborat de revista Forbes, transmite MOLDPRES cu referire la site-ul oficial al revistei. În anul 2012 R. Moldova a ocupat locul 92 din 141 de ţări.

În clasamentul Forbes Moldova se situează imediat după Serbia şi Libia şi devansează ţări ca Madagascar, Federaţia Rusă, China, Liberia, India. Dintre ţările ex-sovietice cea mai bună poziţie a ocupat-o Estonia (locul 23), fiind urmată de Lituania (25), Letonia (35), Georgia (50), Armenia (64). Azerbaidjan (67), Kazahstan (70). Federaţia Rusă ocupă locul 91, faţă de 105 în anul trecut, iar Ucraina este pe 99. România a urcat nouă poziţii în clasament, de la 60 în 2012 la 51 în anul 2013.

Faţă de topul precedent Republica Moldova a urcat patru poziţii, în condiţiile în care la capitolul „libertatea comerţului” a obţinut progrese şi s-a situat pe locul 65. Cele mai bune note Moldova le-a luat la capitolele „tehnologie” (locul 62), „nivelul birocraţiei” (68), „protecţia investitorilor” (66), „libertatea personală” (69), „povara fiscală” (73). Pe cele mai joase locuri în clasament a fost plasată la capitolele „inovaţii” (134) şi „drepturile de proprietate” (locul 116).

Experţii Forbes constată că în pofida progreselor economice recente, „Moldova rămîne una dintre cele mai sărace ţări din Europa. Se bucură de un climat favorabil şi terenuri agricole bune, dar nu are rezerve minerale mari, ca urmare economia depinde în mare măsură de agricultură”.

Cu puţine resurse naturale de energie, Moldova importă aproape toate resursele energetice din Rusia şi Ucraina. Republica Moldova depinde foarte mult de remitenţele care depăşesc 1 miliard de dolari SUA anual.

Viitorul economic al Moldovei rămîne vulnerabil faţă de incertitudinile politice, capacitatea de administrare slabă, interese birocratice obscure, preţuri înalte la resursele energetice şi probleme legate de investitorii străini, precum şi prezenţa unui regim separatist ilegal din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, mai constată Forbes.

Pe primul loc în topul prestigioasei reviste americane este Irlanda, urmată de Noua Zeelandă, Danemarca şi Suedia.

La elaborarea clasamentului au fost luate în considerare atît indicatori economici cheie, ca, de exemplu, Produsul Intern Brut, inflaţia şi şomajul, cît şi gradul libertăţii economice, protecţia investiţiilor, libertatea comerţului, inovaţiile, sistemul fiscal şi legislaţia.

Source: moldpres.md

Keywords:

business , top , Moldova

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1568-1572
Populația:
7370 locuitori

Sipoteni este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sipoteni şi Podul Lung. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Călărași și la 58 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 7370 de locuitori. Satul Sipoteni a fost menționat documentar între anii 1568-1572.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.