R. Moldova a urcat patru poziţii în topul Forbes privind cele mai bune ţări pentru afaceri
Foto: moldpres.md |
Republica Moldova a fost plasată pe locul 88 din 145 într-un top al ţărilor cu cele mai bune condiţii pentru afaceri, elaborat de revista Forbes, transmite MOLDPRES cu referire la site-ul oficial al revistei. În anul 2012 R. Moldova a ocupat locul 92 din 141 de ţări.
În clasamentul Forbes Moldova se situează imediat după Serbia şi Libia şi devansează ţări ca Madagascar, Federaţia Rusă, China, Liberia, India. Dintre ţările ex-sovietice cea mai bună poziţie a ocupat-o Estonia (locul 23), fiind urmată de Lituania (25), Letonia (35), Georgia (50), Armenia (64). Azerbaidjan (67), Kazahstan (70). Federaţia Rusă ocupă locul 91, faţă de 105 în anul trecut, iar Ucraina este pe 99. România a urcat nouă poziţii în clasament, de la 60 în 2012 la 51 în anul 2013.
Faţă de topul precedent Republica Moldova a urcat patru poziţii, în condiţiile în care la capitolul „libertatea comerţului” a obţinut progrese şi s-a situat pe locul 65. Cele mai bune note Moldova le-a luat la capitolele „tehnologie” (locul 62), „nivelul birocraţiei” (68), „protecţia investitorilor” (66), „libertatea personală” (69), „povara fiscală” (73). Pe cele mai joase locuri în clasament a fost plasată la capitolele „inovaţii” (134) şi „drepturile de proprietate” (locul 116).
Experţii Forbes constată că în pofida progreselor economice recente, „Moldova rămîne una dintre cele mai sărace ţări din Europa. Se bucură de un climat favorabil şi terenuri agricole bune, dar nu are rezerve minerale mari, ca urmare economia depinde în mare măsură de agricultură”.
Cu puţine resurse naturale de energie, Moldova importă aproape toate resursele energetice din Rusia şi Ucraina. Republica Moldova depinde foarte mult de remitenţele care depăşesc 1 miliard de dolari SUA anual.
Viitorul economic al Moldovei rămîne vulnerabil faţă de incertitudinile politice, capacitatea de administrare slabă, interese birocratice obscure, preţuri înalte la resursele energetice şi probleme legate de investitorii străini, precum şi prezenţa unui regim separatist ilegal din regiunea transnistreană a Republicii Moldova, mai constată Forbes.
Pe primul loc în topul prestigioasei reviste americane este Irlanda, urmată de Noua Zeelandă, Danemarca şi Suedia.
La elaborarea clasamentului au fost luate în considerare atît indicatori economici cheie, ca, de exemplu, Produsul Intern Brut, inflaţia şi şomajul, cît şi gradul libertăţii economice, protecţia investiţiilor, libertatea comerţului, inovaţiile, sistemul fiscal şi legislaţia.
Sursa:
- Votul diasporei: interzicem sau reglementăm?
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- Cultura negativității
- Detail Garage este partenerul dumneavoastră profesional în detailing auto
- Capodopere florale de toamnă și iarnă de la XOstudio FLOWERS: Dăruiți magia sărbătorilor! ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1618
- Populația:
- 1448 locuitori
Păpăuţi este un sat şi comună din raionul Rezina. Satul Păpăuți este situat la o distanță de 8 km de orașul Rezina, și la 108 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului Păpăuți constituie 1448 de oameni. Prima atestare documentară a satului datează din anul 1618.
Comentarii
(0)