12 may 2013, 10:22 Moldovan reality views 7826
12 may 2013, 10:22 Moldovan reality views 7826

Brandul naţional „Vinurile Moldovei” a fost lansat în prezenţa secretarului de Stat al SUA

Foto: trm.md

Viitorul Republicii Moldova poate fi definit prin puterea legăturilor sale cu un continent dinamic care-i oferă posibilitatea să aibă acces la pieţe diversificate şi la o platformă în lume. Declaraţia aparţine secretarului de Stat al SUA, John Kerry, şi a fost făcută, în această seară, în cadrul evenimentului de lansare a brandului naţional „Vinurile Moldovei".

„Sînt fericit să pot afirma că programele de asistenţă ale SUA au facilitat progresele în industria vitivinicolă, au ajutat la sporirea eficacităţii şi competitivităţii în acest sector important. Pentru a avea acces la acest potenţial de necrezut al Moldovei sînt încîntat să lansez, în această seară, alături de premierul Iurie Leancă, brandul naţional „Vinurile Moldovei", pe care l-am dezvoltat împreună cu scopul de a promova vinurile moldoveneşti pe piaţa internaţională", a menţionat John Kerry, secretarul de Stat al SUA.

Oficialul american a anunţat intenţia SUA de a finanţa vizita unei misiuni economice de la Chişinău în Statele Unite pentru a deprinde noi strategii şi tehnici de acces pe piaţa americană. „Renumiţi specialişti în vinuri din Moldova vor veni în SUA pentru a studia modalităţi eficace de a pătrunde pe piaţa americană. După ce am trecut prin aceste coridoare şi am văzut butoaie enorme de vin, sînt convins că specialiştii vitivinicoli din Moldova vor împărtăşi o bogată experienţă cu colegii lor din SUA", a specificat oficialul american.

La rîndul său, prim-ministrul Iurie Leancă a spus că sectorul vitivinicol al Republicii Moldova reprezintă o ramură tradiţională a economiei naţionale, cu o pondere substanţială în PIB, iar brandul naţional „Vinurile Moldovei" este o şansă de promovare a ţării noastre ca producător de vinuri de calitate.

„Sînt sigur că brandul naţional „Vinurile Moldovei" va permite ţării noastre să se reafirme ca producător de vinuri calitative, să îşi consolideze prezența pe pieţele tradiționale și, bineînțeles, să găsească acces la piețe noi, inclusiv la piața enormă americană", a subliniat premierul Iurie Leancă.

În final, John Kerry a primit un cadou de la prim-ministrul Iurie Leancă - o cutie din lemn de stejar, făcută în stil național, cu patru sticle ce reprezintă gama de bază a vinurilor și divinurilor moldovenești: două sticle cu vin roșu și de colecție, o sticlă cu spumant și una cu divin, ce are vîrsta de peste o jumătate de secol.

Oficialul american a primit în dar şi o cază cu peste 500 de sticle cu vinuri roșii de calitate, care se vor păstra la Cricova. John Kerry a primit un cadou și de la ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vasile Bumacov - o sticlă de trei litri cu cel mai bogat vin, produs în anul 2007.

Menţionăm că secretarul de Stat al SUA, John Kerry, s-a aflat pe 4 decembrie, într-o vizită oficială la Chişinău.

Source: trm.md

Keywords:

SUA , Moldova , vin

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
1130 locuitori

Ecaterinovca este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Ecaterinovca și Coştangalia. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cimișlia și la 65 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1130 de oameni. Satul Ecaterinovca a fost menționat documentar în anul 1859.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.