|
În Moldova ar putea apărea grădinițele de tip familial
În Moldova vor apărea grădinițe de tip nou. Autoritățile au elaborat un document care face posibilă construcția grădinițelor de tip familial în care vor fi educați cel mult 10 copii, dar și a grădinițelor de capacitate mică, în care vor fi doar două, trei grupe, iar instituția va avea o capacitate maximă de 50 de copii.
Responsabilii de la Ministerul Educației susțin că în așa fel vor putea fi asigurate cu grădinițe în special localitățile din regiunile rurale.
Grădinița de tip familial va putea fi amplasată în unul sau în câteva apartamente comasate de la parter sau etajul întâi al blocului de locuit. Instituția va fi dotată cu ieșire separată, în curte trebuie să fie amplasat un teren de joacă iar educatorii vor trebui să aibă o cameră separată de copii.
"Grădinițele familiale unde pot fi 5-7 maxim 10 copii acestea pot fi amplasate fie în apartamente, fie în niște case, dar încă o dată repet se vor respecta cerințele impuse de igienă de spațiu necesar pentru așa ceva", a declarat Gheorghe Croitoru, șef de direcție a Ministerului Construcțiilor.
Responsabilii de la Ministerul Educației susțin că aceste instituții vor trebui să respecte curicula preșcolară.
"Toți cei care vor fi delegați să presteze aceste servicii vor fi cu statut de cadru didactic. Persoanele care au licență sau care vor primi recalificări în acest domeniu", a spus șeful direcției învăţămînt preuniversitar de la Ministerul Educației, Valentin Crudu.
Oamenii sunt sceptici față de această idee.
Pe lângă acest tip de grădinițe, vor putea fi construite și instituții pentru 50 de copii, asta în timp ce în prezent cele mai mici grădinițe de stat au o capacitate de 100 de micuți. Astfel încât și în localitățile unde sunt în prezent puțini copii vor apărea grădinițe.
Toate grădinițele noi vor fi corespunde standardelor de confort, pe lângă gardul din metal, vor trebui să aibă și un gard viu, vor apărea grădinițe cu profil sportiv, de arte.
"Sunt cerințe noi prezentate ergonomiei. Prevede proiectarea și construire a bazinelor, și interioare și exterioare. separarea terenurilor de joacă pentru vârste diferite. Terenul unde se recreează, cu cel puțin 50% cu spații verzi", a spus Gheorghe Croitoru.
În 120 de sate din țară nu este nicio grădiniță, asta chiar dacă potrivit codului Educației, autoritățile sunt obligate să asigure dreptul la educație preșcolară.
Noile grădinițe însă vor avea o capacitate maximă de 160 de copii. Prevederile se conțin într-un nou Nomenclator de construcție supus consultărilor publice.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
- Чистка сосудов: рецепт отвара из семян льна
- Одно яблоко в день избавляет от лишних калорий
- Осенние и Зимние Цветочные Шедевры от XOstudio FLOWERS: Подарите Магию Праздников! ©
- Голландский план преобразования сельского хозяйства в продовольственные леса! (Видео)
- О трудовой жизни в родовом поместье (+Фото)
- Многодетная семья спасает деревню (+Фото)
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1964
- Populația:
- 125 locuitori
Valea Verde este un sat din cadrul comunei Copanca, raionul Căuşeni. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Căușeni și la 93 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 125 de oameni. Satul Valea Verde a fost înființat în anul 1964.
Comments
(0)