|
Originea numelui oraşului moldovenesc Galaţi
Există o multitudine de teorii formulate prin care s-a încercat stabilirea provenienţei numelui acestei mari aşezări port la Dunăre. Ipoteza avansată de istoricul gălăţean Paul Păltînea este acceptată ca fiind cea mai plauzibilă. Conform studiilor sale, publicate în lucrarea «Istoria oraşului Galaţi de la origini pînă în 1918» de-a lungul timpului, au fost formulate mai multe ipoteze cu privire la originea denumirii oraşului.
Astfel, numelui oraşului Galaţi i se atribuie o origine celtică, acceptată de mulţi istorici mari precum Cezar Bolliac, Ion Ghica, Ion Heliade Rădulescu. În schimb, Nicolae Iorga a legat etimologia denumirii Galaţi de migraţia celţilor din tribul galaţilor.
Conform altor ipoteze, numele ar proveni de la gali care în secolul 3 î.Hr. ar fi pus temeliile aşezării devenite peste secole oraşul Galaţi sau de la o colonie asiatică cu numele Gala sau Kalhat (fortăreaţă, în limba arabă ori de la conducatorul de oşti romane Cocceius Galatus (din vremea imparatului Constantin cel Mare) care ar fi întemeiat așezarea Urbs Galati.
Totuşi teoria cea mai acceptată de către istorici este aceea că denumirea Galaţi derivă de la vechi nume de persoane, locuitori ai acestei zone a ţării. Aşa cum concluzionează şi profesorul Păltînea, valoarea onomastică a cuvîntului Galat este dovedită de înscrisuri vechi pe care s-au găsit numele unor persoane care se numeau Vasile Gălată, Petrea Galaţi, Marin Galaţi. În documente şi cronici numele oraşului este întîlnit sub forma Gălaţi sau Gălaţ, iar în cele din alte ţări este menţionat ca şi Gallaz, Galatz, Galazzo.
Sursa: adevarul.ro
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1727
- Populația:
- 787 locuitori
Molochișul Mare este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 12 km de orașul Rîbnița și la 116 km de Chișinău. Populaţia satului Molochișul Mare alcătuia 787 de oameni în anul 2012. Satul Molochișul Mare a fost menționat documentar în anul 1727.
Comments
(0)