02 october 2013, 10:55 Moldovan Diaspora views 10399
02 october 2013, 10:55 Moldovan Diaspora views 10399

Germania caută forţă de muncă în Europa de Est

Moldovenii care caută locuri de muncă în străinătate ar putea profita de şomajul în creştere din Germania şi de lipsa specialiştilor din această ţară, scrie Deutsche Welle.

În capitala Germaniei, şomajul a crescut cu 0,8% faţă de decembrie 2012, ajungând la 12,4% (219.000 de persoane), anunţă Agenţia federală pentru ocuparea forţei de muncă din Berlin. Aceeaşi problemă există şi la nivelul întregii ţări, unde numărul şomerilor a depăşit din nou 3 milioane, arată DW.

Deşi unele explicaţii pentru şomajul ridicat ar fi condiţiile sezonale (iarna se lucrează mai puţin în domenii precum construcţiile) şi faptul că multe contracte temporare s-au încheiat la finalul anului, Germania se confruntă în continuare cu lipsa specialiştilor. Acesta este motivul pentru care nemţii caută forţă de muncă, în special în estul Europei.

Conform Ministrului federal al Muncii din Germania, Ursula von der Leyen, cei mai căutaţi sînt specialiştii din electrotehnică, mecanică, transport, logistică, construcţii de maşini, sănătate sau vînzări.

În iunie 2011, Germania a liberalizat piaţa muncii pentru est-europenii cu studii superioare, iar următorul pas logic ar fi deschiderea graniţelor şi pentru muncitorii calificaţi. „Numai aşa poate scădea şomajul”, a declarat Yves Leterme, directorul adjunct al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică Berlin.

De altfel, Ministrul Muncii german a anunţat deja schimbarea regulilor de acordare a dreptului de muncă pentru străini, începînd cu iunie 2013, fiind vizaţi mai ales specialiştii în domeniile cerute în Germania.

În plus, 40 de companii germane au scos la concurs 400 de locuri de formare profesională pentru tinerii imigranţi, în scopul angajării lor ulterioare, mai scrie Deutsche Welle.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1861
Populația:
429 locuitori

Hutulu este un sat din cadrul comunei Lebedenco, raionul Cahul. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Cahul și la 188 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 429 de oameni. Satul Hutulu a fost menționat documentar în anul 1861.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.