02 april 2013, 12:35 Moldovan Diaspora views 11376
02 april 2013, 12:35 Moldovan Diaspora views 11376

Preşedintele Parlamentului a avut o întrevedere cu reprezentanţii diasporei moldoveneşti în Portugalia

Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut ieri o întrevedere cu reprezentanţii diasporei moldoveneşti în Portugalia, în cadrul vizitei la Lisabona, unde participă la lucrările Consiliului Internaţionalei Socialiste, în calitate de vicepreşedinte al IS, şi unde, pe 5 februarie, va avea o întrevedere cu Preşedintele Parlamentului Republicii Portugheze (Adunarea Republicii), Assunção Esteves, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului.

În cadrul discuţiei cu reprezentanţii diasporei moldoveneşti în Portugalia, Preşedintele Parlamentului a fost solicitat să se pronunţe asupra mai multor subiecte, printre care ce eforturi depun autorităţile Moldovei pentru susţinerea comunităţilor moldoveneşti peste hotare, a cui a fost ideea impozitării, la vamă, a coletelor de peste hotare, ce acţiuni se întreprind în susţinerea producătorilor agricoli naţionali, cum se atrag investiţiile în economia Moldovei etc.

Cu referinţă la structurile create în cadrul Guvernului pe dimensiunea coordonării activităţilor cu diaspora, Marian Lupu a menţionat crearea Biroului pentru relaţii cu diaspora, dar a specificat că, personal, a optat pentru crearea unui minister consacrat sau instituirii unei funcţii de vicepremier pe această dimensiune. Este o problemă care necesită o atenţie sporită, alocare de fonduri şi o abordare mult mai complexă, deoarece o asemenea structură trebuie să funcţioneze cu maximă eficienţă în stabilirea unui dialog permanent cu diasporele moldoveneşti de peste hotare, să le ajute în rezolvarea problemelor şi, pentru aceasta, este necesar să dispună de pîrghii reale şi de mijloace financiare.

În contextul impozitării coletelor la vamă, şeful Legislativului a relevat că această idee este rodul unei decizii neinspirate din cadrul instituţiilor subordonate Guvernului şi care, nefiind acceptată nici în Parlament, nici în societate, a fost scoasă de pe rol.

La subiectul dezvoltării agriculturii naţionale, Marian Lupu a menţionat necesitatea promovării unor politici coerente, de stimulare a producătorilor agricoli naţionali, prin crearea de condiţii adecvate, inclusiv de ordin legislativ. Preşedintele Parlamentului a specificat, în acest context, iniţiativa introducerii impozitului unic consolidat în agricultură şi ideea de lansare a trei proiecte-pilot, pentru testarea eficienţei ei. De asemenea, a fost menţionat şi proiectul de Lege, propus de către fracţiunea parlamentară a PDM, care prevede ca, din taxa TVA de 20 la sută, 12% să rămînă în contul producătorilor agricoli, ceea ce le va permite acestora să evite decapitalizarea şi să activeze în bune condiţii.

Marian Lupu a mai menţionat şi eforturile referitor la atragerea de investiţii de peste hotare în economia naţională şi, în context, a relevat că evitarea sincopelor de ordin fiscal este un imperativ al zilei, în alt caz există riscul ca investitorii să plece din Republica Moldova.

Cu referinţă la relaţiile şi importanţa unui dialog permanent şi eficient cu diasporele moldoveneşti de peste hotare, Marian Lupu a declarat că cetăţenii moldoveni plecaţi peste hotare au un rol foarte important nu doar în promovarea imaginii ţării noastre în lume, ci şi în facilitarea atragerii de investiţii, în promovarea şi asimilarea valorilor europene, atît de necesare ţării noastre, care îşi propune să avanseze ferm pe calea integrării europene şi edificării unui stat de drept.

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
194 locuitori

Salcia este un sat din cadrul comunei Botnăreşti, raionul Anenii Noi. Satul Salcia este situat la o distanță de 8 km de orașul Anenii Noi și la 40 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 194 de locuitori. Satul a fost înființat în anul 1859.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.