Preşedintele Parlamentului a avut o întrevedere cu reprezentanţii diasporei moldoveneşti în Portugalia
Preşedintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut ieri o întrevedere cu reprezentanţii diasporei moldoveneşti în Portugalia, în cadrul vizitei la Lisabona, unde participă la lucrările Consiliului Internaţionalei Socialiste, în calitate de vicepreşedinte al IS, şi unde, pe 5 februarie, va avea o întrevedere cu Preşedintele Parlamentului Republicii Portugheze (Adunarea Republicii), Assunção Esteves, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare şi relaţii publice a Parlamentului.
În cadrul discuţiei cu reprezentanţii diasporei moldoveneşti în Portugalia, Preşedintele Parlamentului a fost solicitat să se pronunţe asupra mai multor subiecte, printre care ce eforturi depun autorităţile Moldovei pentru susţinerea comunităţilor moldoveneşti peste hotare, a cui a fost ideea impozitării, la vamă, a coletelor de peste hotare, ce acţiuni se întreprind în susţinerea producătorilor agricoli naţionali, cum se atrag investiţiile în economia Moldovei etc.
Cu referinţă la structurile create în cadrul Guvernului pe dimensiunea coordonării activităţilor cu diaspora, Marian Lupu a menţionat crearea Biroului pentru relaţii cu diaspora, dar a specificat că, personal, a optat pentru crearea unui minister consacrat sau instituirii unei funcţii de vicepremier pe această dimensiune. Este o problemă care necesită o atenţie sporită, alocare de fonduri şi o abordare mult mai complexă, deoarece o asemenea structură trebuie să funcţioneze cu maximă eficienţă în stabilirea unui dialog permanent cu diasporele moldoveneşti de peste hotare, să le ajute în rezolvarea problemelor şi, pentru aceasta, este necesar să dispună de pîrghii reale şi de mijloace financiare.
În contextul impozitării coletelor la vamă, şeful Legislativului a relevat că această idee este rodul unei decizii neinspirate din cadrul instituţiilor subordonate Guvernului şi care, nefiind acceptată nici în Parlament, nici în societate, a fost scoasă de pe rol.
La subiectul dezvoltării agriculturii naţionale, Marian Lupu a menţionat necesitatea promovării unor politici coerente, de stimulare a producătorilor agricoli naţionali, prin crearea de condiţii adecvate, inclusiv de ordin legislativ. Preşedintele Parlamentului a specificat, în acest context, iniţiativa introducerii impozitului unic consolidat în agricultură şi ideea de lansare a trei proiecte-pilot, pentru testarea eficienţei ei. De asemenea, a fost menţionat şi proiectul de Lege, propus de către fracţiunea parlamentară a PDM, care prevede ca, din taxa TVA de 20 la sută, 12% să rămînă în contul producătorilor agricoli, ceea ce le va permite acestora să evite decapitalizarea şi să activeze în bune condiţii.
Marian Lupu a mai menţionat şi eforturile referitor la atragerea de investiţii de peste hotare în economia naţională şi, în context, a relevat că evitarea sincopelor de ordin fiscal este un imperativ al zilei, în alt caz există riscul ca investitorii să plece din Republica Moldova.
Cu referinţă la relaţiile şi importanţa unui dialog permanent şi eficient cu diasporele moldoveneşti de peste hotare, Marian Lupu a declarat că cetăţenii moldoveni plecaţi peste hotare au un rol foarte important nu doar în promovarea imaginii ţării noastre în lume, ci şi în facilitarea atragerii de investiţii, în promovarea şi asimilarea valorilor europene, atît de necesare ţării noastre, care îşi propune să avanseze ferm pe calea integrării europene şi edificării unui stat de drept.
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1436
- Populația:
- 1529 locuitori
Ghetlova este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Noroceni, Ghetlova și Hulboaca. Localitatea se află la distanța de 30 km de orașul Orhei și la 75 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1529 de oameni. Satul Ghetlova a fost menționat documentar în anul 1436.
Comments
(0)