08 june 2011, 13:30 Moldovan Diaspora views 5354
08 june 2011, 13:30 Moldovan Diaspora views 5354

Migranţii moldoveni din Italia vor primi o protecţie şi asistenţă suplimentară din partea statului

Republica Moldova şi Italia au semnat un Acordul în domeniul migraţiei de muncă Protocolul de Implementare a Acordului în cauză. Acordul prevede modalităţile de reglementare a fluxurilor migraţionale între cele două state, precum şi anumite măsuri ce vor permite maximizarea efectelor pozitive ale migraţiei. Astfel, Acordul şi Protocolul conţin clauze ce ţin de instruirea lucrătorilor moldoveni, realizarea iniţiativelor de facilitare a reîntoarcerii în ţara de origine, implementarea schemelor de migraţie circulară. Totodată, în Acord părţile recunosc rolul pe care îl pot avea comunităţile de moldoveni din Italia în procesul de integrare şi revenire în patrie a migranţilor. ”La finele lunii august în Moldova vor veni echipele tehnice, care vor stabili mecanismul de gestionare. Este important ca cetăţenii noştri care pleacă în Italia să cunoască despre locurile de muncă, mărimea salariilor, garanţiile sociale, unde să se adreseze în caz de necesitate”, a declarat ministrul Muncii Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga.

Potrivit documentului, în cazul adoptării decretului privind circulaţia persoanelor, partea italiană se obligă să favorizeze acordarea unei cote speciale de intrare cetăţenilor Republicii Moldova. O pătrime din această cotă va fi gestionată, prioritar, de către Ministerul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei al Republicii Moldova. Potrivit datelor statistice, circa 110 mii de persoane muncesc în Italia. După cum a anunţat Valentina Buliga, un Acord în domeniul migraţiei de muncă urmează a fi semnat şi cu Federaţia Rusă. Documentul a trecut deja toate etapele de avizare.

Sursa: noi.md

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1835
Populația:
956 locuitori

Ivanovca Nouă este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Ivanovca Nouă este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 32 km de orașul Cimișlia și la 42 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 956 de oameni. Satul Ivanovca Nouă a fost menționat documentar în anul 1835.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.