24 january 2013, 16:09 Moldovan Diaspora views 17819
24 january 2013, 16:09 Moldovan Diaspora views 17819

La New York s-a deschis restaurantul „Moldova”

Un restaurant pe cinste, cu cele mai alese gustări şi bucate tradiţionale, încîntă moldovenii la zeci de mii de kilometri de casă. La restaurantul „Moldova” din New York se gătesc bucate moldoveneşti dintre cele mai alese, precum mămăliguţa, sarmale ori plăcinţele cu brînză, relatează moldova.org.

Localul a fost deschis în urmă cu aproape jumătate de an şi a reuşit deja să cucerească inimi ori să trezească sentimente şi nostalgii. Acesta are interiorul decorat cu elemente tradiţionale moldoveneşti, covoraşe ori picturi, broderii şi obiecte de artizanat aduse chiar din Moldova. Odată intraţi în local, vizitatorii sînt întîmpinaţi de chelneri în costume naţionale, iar muzica moldovenească creează atmosfera de sărbătoare, ca în duminicile petrecute acasă.

Administratorul restaurantului moldovenesc din Brooklyn, Andrei Gîrlă, originar din Chişinău, este stabilit în SUA deja de 6 ani. Potrivit lui Andrei, moldovenii de acolo au avut nevoie de un asemenea local, iar ei au vrut să aducă bucurie pe feţele lor. „Prin intermediul acestui restaurant am dorit să strîngem pe cei pierduți în drumul străinătăţii împreună, să le aducem aminte că sînt moldoveni, trezindu-le amintiri ce țin de datină, tradiție şi acele gusturi ce au fost lăsate în urmă, la mama şi la bunica”, a spus moldoveanul.

„Multe lacrimi şi emoții am văzut la cei ce gustă aici plăcinte sau o zeamă ca acasă”, mai spune acesta, adăugînd că la televizoarele din restaurant mereu arătă video şi fotografii din Moldova, Chișinău, mănăstiri, sate, locuri pitoreşti, iar în difuzoare răsună muzică bună din Moldova.

Fiind întrebat dacă restaurantul este destinat numai moldovenilor, acesta susţine că nu tocmai. „În prim-plan au fost moldovenii. Dar, oarecum, nu ne putem baza doar pe numărul acestora de aici. Pentru a menține așa un business e nevoie de o piața mai mare. Lucrăm şi cu anumite instituții din Manhattan, organizații mari la care implementăm prînzurile noastre, bănci, firme.

Andrei a mai povestit că localul e divizat în sala „casa mare” şi sala „verde”, care e de tip închis, dar aduce o senzaţie de codri. El mai spune că localul are o capacitate de 120 de locuri şi că adesea organizează petreceri.

Potrivit administratorului, actualmente localul se bucură de succes şi îşi aşteaptă cu drag vizitatorii să îi alinte cu bucate alese „ca la mama acasă”.

Keywords:

diaspora , moldovenii

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1904
Populația:
22 locuitori

Ciofu este un sat din cadrul comunei Zgărdeşti, raionul Telenești. Localitatea se află la distanţa de 23 km de oraşul Teleneşti şi la 110 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 22 de oameni. Satul Ciofu a fost înființat în anul 1904.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.