01 september 2013, 12:11 Moldovan Diaspora views 8536
01 september 2013, 12:11 Moldovan Diaspora views 8536

Zona Euro: Colapsul nu a avut loc, criza continuă

Cele mai sumbre previziuni la adresa Zonei Euro nu s-au adeverit în 2012: uniunea financiară a rămas intactă. Deşi, ţinînd cont de starea în care se află acum, nu se poate spune că pericolul a trecut, notează ruvr.ru.    

Economiştii au prognozat destrămarea Zonei Euro în 2012. Însă în luptă au intrat politicienii, pentru care menţinerea uniunii financiare a devenit o chestiune de principiu. În februarie, ei au adoptat al doilea program de ajutor pentru Grecia şi au început să-l pună în aplicare. În decurs de un an, grecii au primit în jur de 58 de miliarde de euro pentru soluţionarea problemelor, însă, cu toate acestea, a fost de cîteva ori în pericol de default şi ieşire din Zona Euro. În schimbul ajutorului primit, Grecia a început o politică de austeritate, ceea ce a provocat nemulţumirea populaţiei. Nu au fost mulţumiţi de situaţie nici locuitorii celorlalte state europene. Lor nu le place să autorităţilor lor se ocupă de problemele altora, spune Serghei Hestanov, directorul executiv al grupului de companii „Alor”.

„Din punctul de vedere al fluxului de numerar, Grecia este de mult timp falimentară şi se menţine pe linia de plutire exclusiv pe seama creditelor oferite de creditorii de peste hotare. Acordarea de credite Greciei stîrneşte nemulţumirea firească a cetăţenilor din ţările prospere. Iar în ţările prospere se apropie alegerile. După cum au demonstrat alegerile din Franţa, unde s-a schimbat şeful puterii executive, este foarte posibil ca aceeaşi soartă s-o aştepte şi pe Angela Merkel”.

În 2012, principalele ţări din Zona Euro au avut încă două iniţiative ambiţioase: au propus crearea unui nou fond european de stabilitate financiară şi a unei uniuni bancare. În pofida faptului că aceste instrumente vor funcţiona în sfere diferite, ele sunt la fel de lipsite de putere într-o perspectivă de lungă durată. Fondul de stabilitate financiară va ajuta economiile slabe, luînd bani de la cele puternice. Uniunea vamală va institui controlul BCE asupra băncilor ţărilor membre ale Zonei Euro şi va limita sfera lor de activitate. Din toate metodele de luptă împotriva crizei, politicienii europeni refuză să folosească una singură: lăsarea ţărilor cu probleme în plutire liberă. Aici ei îşi urmăresc propriile interese, consideră Denis Barabanov, şeful departamentul analitic din cadrul companiei Grandis Kapital.

„Ţările puternice din Zona Euro primesc beneficii mari aflîndu-se în această uniuni, deoarece ei, pe de o parte, distrug concurenţa în ţările mai slabe, iar, pe de altă parte, au întotdeauna o piaţă sigură şi avantajoasă de desfacere pentru mărfurile lor în cadrul UE”.

Uniunea Europeană s-a divizat definitiv în puternici şi slabi, uitînd că s-a unit sub lozinca egalităţii generale. Iar divergenţele acerbe din jurul fiecărei iniţiative erodează încrederea politicienilor unul faţă de celălalt. Cetăţenii ţărilor UE nu mai au încredere în ei deja de mult timp.

Keywords:

Europa

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1880
Populația:
342 locuitori

Vladimirovca este un sat din cadrul comunei Găvănoasa, raionul Cahul. Satul are o suprafaţă de circa 0.88 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 7.24 km. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Cahul și la 190 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 342 de oameni. Prima mențiune documentară a satului Vladimirovca datează din anul 1880.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.