16 october 2019, 12:45 Moldovan Diaspora views 4450
Cine sînt candidații la funcția de ambasador la Bruxelles, Ankara și Paris
16 october 2019, 12:45 Moldovan Diaspora views 4450

Cine sînt candidații la funcția de ambasador la Bruxelles, Ankara și Paris

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a desemnat trei ambasadori noi la Uniunea Europeană, în Turcia și Franța.

Diplomații au primit deja agrementul autorităților străine, iar astăzi candidații s-au prezentat în fața deputaților din Comisia politică externă a Parlamentului.

În calitate de ambasador al R. Moldova la Bruxelles a fost propusă Daniela Morari, care a deținut pînă acum funcția de secretar de stat la Ministerul de Externe. „A fost șefa Direcției generale pentru Integrare Europeană, a fost și decorată pentru eforturile pe care le-a depus pentru negocierea, semnare ași ratificarea Acordului de Asociere a R. Moldova cu UE", a prezentat-o secretarul de stat Dinu Toderașcu.

Diplomata a fost întrebată cum va proceda dacă va primi instrucțiuni diferite de la președintele Parlamentului, de la șeful statului și de la Guvern, ce indicații va respecta? „Pentru a avea o politică bună în exterior este important să ai o politică internă", a răspuns Morari. Iurie Reniță i-a recomandat să execute întotdeauna indicația ministrului de Externe.

Pentru funcția de ambasador al R. Moldova la Ankara a fost desemnat Dimitri Croitor, care este în prezent consilier al bașcanului Găgăuziei. În perioada 2002-2006 a fost ambasador în Elveția și a fost și bașcan al Găgăuziei pînă în 2002.

Și Dmitri Croitor a primit o întrebare incomodă de le deputatul Partidului Șor, Denis Ulanov, care l-a rugat să se expună pe marginea legalității referendumului desfășurat în Găgăuzia în 2014. „Recunoașteți rezultatul acelui referendum? a întrebat Ulanov.

Și aceasta a fost calificată drept politică de către ceilalți membri ai Comisiei, dar Croitor a vrut să răspundă: „Această întrebare a fot mult discutată. Desfășurarea referendumului a fost decizia Adunării Populare. Locuitorii Găgăuziei și-au spus opinia. Referendumul nu încalcă politica generală a statului. Găgăuzia a fost și este parte a R. Moldova. Nu trebuie să ne concentrăm dacă a fost legal sau nu, ci trebuie să facem tot posibilul ca oameni să se integreze și să vorbească limba statului. Mulți cetățeni din Găgăuzia nu vorbesc limba de stat".

Președintele Asociației de Politică Externă de la Chișinău, Victor Chirilă a fost înaintat pentru funcția de ambasador al R. Moldova în Franța. Acesta nu a venit la ședința comisiei parlamentare din motive familiare, aflîndu-se în prezent la Atena.

În final, deputații au decis să discute personal cu Victor Chirilă la ședința următoare, iar pe ceilalți doi candidați la funcțiile de ambasadori i-au susținut. Nu i-a votat doar deputatul Denis Ulanov. Candidații urmează să fie numiți în funcții de Guvern.

Source: tv8.md

Keywords:

candidat , ambasador

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
547 locuitori

Acui este un sat din cadrul comunei Baimaclia, raionul Cantemir. Localitatea se află la distanța de 28 km de orașul Cantemir și la 148 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 547 de oameni. Satul Acui a fost înființat în anul 1909.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.