|
Cine sînt candidații la funcția de ambasador la Bruxelles, Ankara și Paris
Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a desemnat trei ambasadori noi la Uniunea Europeană, în Turcia și Franța.
Diplomații au primit deja agrementul autorităților străine, iar astăzi candidații s-au prezentat în fața deputaților din Comisia politică externă a Parlamentului.
În calitate de ambasador al R. Moldova la Bruxelles a fost propusă Daniela Morari, care a deținut pînă acum funcția de secretar de stat la Ministerul de Externe. „A fost șefa Direcției generale pentru Integrare Europeană, a fost și decorată pentru eforturile pe care le-a depus pentru negocierea, semnare ași ratificarea Acordului de Asociere a R. Moldova cu UE", a prezentat-o secretarul de stat Dinu Toderașcu.
Diplomata a fost întrebată cum va proceda dacă va primi instrucțiuni diferite de la președintele Parlamentului, de la șeful statului și de la Guvern, ce indicații va respecta? „Pentru a avea o politică bună în exterior este important să ai o politică internă", a răspuns Morari. Iurie Reniță i-a recomandat să execute întotdeauna indicația ministrului de Externe.
Pentru funcția de ambasador al R. Moldova la Ankara a fost desemnat Dimitri Croitor, care este în prezent consilier al bașcanului Găgăuziei. În perioada 2002-2006 a fost ambasador în Elveția și a fost și bașcan al Găgăuziei pînă în 2002.
Și Dmitri Croitor a primit o întrebare incomodă de le deputatul Partidului Șor, Denis Ulanov, care l-a rugat să se expună pe marginea legalității referendumului desfășurat în Găgăuzia în 2014. „Recunoașteți rezultatul acelui referendum? a întrebat Ulanov.
Și aceasta a fost calificată drept politică de către ceilalți membri ai Comisiei, dar Croitor a vrut să răspundă: „Această întrebare a fot mult discutată. Desfășurarea referendumului a fost decizia Adunării Populare. Locuitorii Găgăuziei și-au spus opinia. Referendumul nu încalcă politica generală a statului. Găgăuzia a fost și este parte a R. Moldova. Nu trebuie să ne concentrăm dacă a fost legal sau nu, ci trebuie să facem tot posibilul ca oameni să se integreze și să vorbească limba statului. Mulți cetățeni din Găgăuzia nu vorbesc limba de stat".
Președintele Asociației de Politică Externă de la Chișinău, Victor Chirilă a fost înaintat pentru funcția de ambasador al R. Moldova în Franța. Acesta nu a venit la ședința comisiei parlamentare din motive familiare, aflîndu-se în prezent la Atena.
În final, deputații au decis să discute personal cu Victor Chirilă la ședința următoare, iar pe ceilalți doi candidați la funcțiile de ambasadori i-au susținut. Nu i-a votat doar deputatul Denis Ulanov. Candidații urmează să fie numiți în funcții de Guvern.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1964
- Populația:
- 1289 locuitori
Novosiolovca este un sat şi comună din raionul Taraclia. Novosiolovca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Taraclia și la 160 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1289 de oameni. Satul Novosiolovca a fost întemeiat în anul 1964.
Comments
(0)