30 august 2012, 16:05 Moldovan Diaspora views 14960
30 august 2012, 16:05 Moldovan Diaspora views 14960

Dansatorul moldovean Virgiliu Bumbu a cucerit Viena


Foto: twistservice.pl

Virgiliu Bumbu este multiplu campion național și internațional la dans sportiv. A reprezentat R. Moldova în repetate rînduri la diverse festivaluri și competiții de dans. S-a născut în Republica Moldova, dar în prezent este stabilit în Austria, unde studiază la International University of Viena. Cum o duce un moldovean la Viena aflați din interviul realizat cu Virgiliu Bumbu pentru Moldova.org.

Cum descrii traiectoria pe care ai parcurs-o pînă să ajungi un dansator de talie internațională?
Fiind pasionat de dans și muzică înca de mic, un prim pas important l-am făcut pe la 10 ani cînd am început să frecventez clubul de dans „Tinerețe” din Chișinău. La 11 ani am început să particip la competiții de dans. Pe la 15 ani urma să mă transfer la „Codreanca”, unde, sub conducerea antrenoarei Svetlana Gozun am început să cunosc valoarea și cerințele dansului de nivel mondial. De la 18 pînă la 20 de ani, am reprezentat România, unde am absolvit Universitatea de Vest din Timișoara. Chiar înainte de începerea unei noi etape în domeniul dansului, mi s-a propus să reprezint Austria împreuna cu Sabrina Pucher care mi-a devenit parteneră pentru 2 ani. Între timp, sînt student la Universitatea Internațională de aici, din Viena. De un an și jumătate, reprezint Moldova împreună cu partenera mea Kamila Sakowska, de origine poloneză. În acest timp, eu și Kamila am reprezentat „Codreanca” la campionatele lumii la categoria standard și la cupa europeană de 10 dansuri. În prezent îl avem în calitate de antrenor pe multiplul campion mondial Mirko Gozzoli, fapt care ne perfecționează și mai mult.

Este Viena un mediu mai favorabil pentru dans?
Viena reprezintă un mediu foarte favorabil pentru trai, deci este și unul pentru a dansa. Dansul sportiv în definiția sa de astăzi, nu este la fel de dezvoltat ca în țări precum Anglia, Rusia, Italia sau chiar Moldova. Noi călătorim foarte mult, în special în Italia, pentru a ne cultiva măiestria dansului de la cei mai buni antrenori de talie mondială. În studioul în care ne antrenăm aici în Viena, avem drept profesor pe fostul campion mondial din 1990 - Lasse Odegaard. De asemenea, la Viena mai predăm și altor dansatori pentru a cîștiga ceea ce investim în propria dezvoltare.

Imaginar vorbind, cum ar fi evoluat cariera ta artistică aici, în Moldova?
Moldova are o școală de dans formidabilă, cu antrenori de excepție. Capacitatea de muncă a acestora cît și experiența lor, instruiesc numeroși dansatori cu o pregătire recunoscută internațional. Împreună cu actuala mea parteneră, mergem de 3 ori pe an la Svetlana Guzun pentru a ne perfecționa.
Dacă e să vorbim despre o imaginară evoluare a mea la Chișinău, posibil să fi fost de succes din punct de vedere al performanței pînă la un moment, însă fără prea multe așteptări în viață. În cariera unui artist sau a oricărui sportiv există factori ce determină siguranța, fie ea materială sau profesională. Pentru că în acest domeniu, partea psihologică influențează direct performanța, este nevoie de totală încredere în viitor. Neîncredera, determinată de lipsa de susținere atît din partea sistemului administrativ cît și a societătii, duce la cedare. Astfel, sunt foarte puțini adulți care mențin o carieră internațională în Moldova, în pofida numărului exorbitant de străluciri la categorii de vîrstă - juniori și tineret. Avînd în vedere ambițiile mele în domeniul dansului, îmi imaginez că oricum aș fi plecat într-o altă țară mai devreme sau mai tîrziu.

În opinia ta, știe Moldova sa-și aprecieze valorile? Sau Europa o face mai bine?
Cred că răspunsul la această întrebare vine de la sine. Și nu este neapărat problema intenției, ci a întregii situații în care se află țara și care se reflectă în toate domeniile. Cu toate astea, apreciez enorm felul în care este pus în valoare talentul copiilor prin profesionalismul și munca antrenorilor calificați.

Care sînt culmile pe care vrea să le atingă omul/dansatorul Virgiliu Bumbu?
Ca și dansator, ochesc în urmatorii 4-5 ani finala campionatului mondial la categoria adulți Standard, ceea ce ar fi o premieră pentru țara noastră.

În calitate de antrenori, dorim în viitorul apropiat să dezvoltăm dansul într-o manieră artistică și estetică prin a fi invitați la congrese internaționale pentru a preda lecții la cel mai înalt nivel.

Te-ai gîndit la posibilitatea de a reveni în țară?
Nu sînt sigur, însa includ o mare posibilitate. Acum visele și cariera depășesc nostalgia. Ca și artist, am o sensibilitatea pentru subtila frumusețe de acolo: din oameni, limbă, cultură cît și atracția ceea inconștientă. Sper că într-o zi, realiatea să poată fi în concordanță cu dorința, astfel încît să mă pot simți un om realizat la mine în țară.

Un gînd bun pentru cei de acasă...
Oricît n-ar fi de grea viața, dansul este o cale spre remediu, trăire a momentului, fericire...

Keywords:

moldovenii , Dansuri , Viena , campion

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1603
Populația:
2431 locuitori

Ţibirica este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Ţibirica este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 19 km de orașul Călărași și la 69 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2431 de oameni. Satul Țibirica a fost menționat documentar în anul 1603.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.