30 january 2019, 09:40 Moldovan Diaspora views 11804
Moldova are nevoie de un acord privind dubla cetățenie cu Rusia
30 january 2019, 09:40 Moldovan Diaspora views 11804

Moldova are nevoie de un acord privind dubla cetățenie cu Rusia

Pentru Moldova ar fi utilă existenţa de acorduri interguvernamentale privind cetățenia dublă cu Rusia și Belarus.

Această opinie a fost exprimată de către consilierul președintelui Moldovei în domeniul juridic şi al relaţiilor instituționale, Maxim Lebedinschi, în timpul emisiunii „Mecanismul de acțiune cu Elena Leviţkaia-Pahomova".

Astfel, potrivit lui Lebedinschi, dacă ar exista un astfel de document, cetățenii moldoveni nu ar trebui să renunțe la cetățenia moldovenească pentru a obține cetățenia rusă sau cea belorusă.

Consilierul prezidențial susţine că în ultimul timp au fost multe declarații privind renunțarea la cetățenia moldovenească, în special în favoarea Rusiei.

„Multă lume îşi doreşte să obțină cetățenia Federației Ruse, iar pentru aceasta ea este nevoită să renunțe la cetățenia moldovenească. Există cereri din partea cetățenilor moldoveni care doresc să obțină cetățenia belorusă și, prin urmare, refuză cetățenia moldovenească. Totuși, după cum arată practica, mulți cetățeni ai Moldovei vor să rămînă moldoveni și ulterior scriu declarații despre redobîndirea cetățeniei moldovenești", a spus Maxim Lebedinschi.

„Concetățenii noștri renunță la cetățenia moldovenească, primesc cetățenia rusă și apoi scriu o cerere de redobîndire a cetățeniei moldovenești. Din punct de vedere moral, acesta este un truc. Dar această acțiune este legală, deoarece legea Federației Ruse privind cetățenia prevede că, dacă un cetățean al FR obține o altă cetățenie, acest lucru nu este un motiv pentru revocarea sau anularea cetățeniei FR", a subliniat consilierul președintelui Moldovei în domeniul juridic şi al relaţiilor instituționale.

El a menționat că Rusia are acum un acord privind dubla cetățenie cu mai multe țări. „Ar fi bine că şi Moldova să aibă cu Rusia și cu Belarus un acord interstatal, care să permită dubla cetățenie, acest lucru ar simplifica foarte multe situaţii", a spus Maxim Lebedinschi.

Potrivit lui, în orice caz, ar rămînea problema funcționarilor publici. Astfel, moldovenii cu cetăţenia rusească doritori de a ocupa o funcţie de funcționar public în FR ar trebui să renunțe la cetățenia moldovenească.

Source: noi.md

Keywords:

Rusia , cetatenie

Comments

 (0)
 
*
3 characters or more, Latin letters only

*
Anti-SPAM code:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1527
Populația:
5013 locuitori

Copanca este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Copanca și Valea Verde. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Căușeni și la 81 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 5013 oameni. Satul Copanca a fost menționat documentar în anul 1527.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.