Societatea Moldovenilor din Germania: interviu cu Angela Mutruc
Societatea Moldovenilor din Germania este o organizaţie nonprofit şi de interes obştesc cu sediul în Berlin. Chiar dacă este problematic de numarat cîţi moldoveni traiesc în Germania, este uşor de constatat faptul – aproximativ 40 de compatrioţii de ai noştri sînt activ implicaţi în viaţa socială a comunităţii. Preşedintele Societaţii, Angela Mutruc povestește despre activitatea desfășurată.
Dna Mutruc, povestiţi vă rog istoria „Societăţii Moldovenilor din Germania“
Societatea Moldovenilor din Germania a fost fondată la 10.10.2004. Fondatorii Societăţii au fost Constantin Pawljuk, Djulieta Hüchtemann (Odobescu), Familia Günther. Iniţial erau doar 7 membri ai Societăţii. După alegerile din 07 ianuarie 2007 preşedinte al Societăţii a fost ales dl Dr. Valeriu Mutruc, care a condus cu Societatea pînă la 16.05.2010, cînd a decedat în urma unei forme grave de cancer.
Din ianuarie 2007 au fost schimbate si scopurile Societăţii noastre. În afară de schimbul cultural între Republica Moldova si Germania s-a hotărît, ca Societatea sa se angajeze cît mai activ în diverse proiecte sociale. Valeriu Mutruc a găsit o casă de copii orfani cu dizabilităţi din s. Vîsoca, r-nul Soroca, care avea nevoie stringentă de ajutor. Din 2007 si pînă în prezent a fost procurată pentru copii incălţăminte de iarna si sezonieră pe parcursul a trei ani, au fost aduse copiilor cadouri de Crăciun şi au fost organizate spectacole ale Teatrului „Licurici”.
Din 17.01.2011 preşedinte al Societăţii am fost aleasă eu şi încerc să continui mai departe ceia ce a început soţul meu. Acum în luna mai voi vizita personal casa de copii şi voi fi însoţită de către un grup de elevi de la Liceul muzical “Ciprian Porumbescu”, care au pregătit un concert pentru copiii orfelinatului din s. Visoca. Totodată, va fi amenajat cabinetul medical cu toate cele necesare, vor fi procurate pentru copii atribute pentru practicarea orelor de sport (mingi, coarde etc.) şi pentru orele de artă (creioane, albumuri, acuarele etc.). În luna septembrie am organizat prin intermediul serviciului SES (Senior Experten Service) deplasarea unui specialist din Germania la casa de copii pentru a instrui personalul cum se lucrează cu copiii cu dizabilităţi.
Cîţi membri include organizaţia? Sînt printre ei şi cetăţeni germani?
Societatea noastră este constituită la momentul actual din 39 de membri, dintre care 15 sînt cetăţeni germani. Din păcate în Germania este foarte complicat de a schimba denumirea unei societăţi non-guvernamentale, dar am dori să schimbăm denumirea în Societatea moldo-germana, deoarece Societatea noastră este compusă atît din cetăţeni, originari din Republica Moldova, cît şi din cetăţeni germani, care sînt membri foarte activi ai Societăţii. Scopurile pe care le avem pot fi mai bine atribuite unei Societăţi moldo-germane. O Societate a cetăţenilor, originari din Republica Moldova, trebuie în primul rînd sa se ocupe cu protecţia intereselor şi drepturilor cetăţenilor moldoveni din Germania, cu susţinerea lor în procesul de integrare. Cu regret, reieşind din faptul că sîntem foarte puţini şi nu dispunem de mijloacele necesare, nu avem posibilitatea de a acorda un ajutor cetăţenilor noştri aici în Germania, nu avem posibilitatea de a face ore de germană cu concetăţenii noştri sau ore de româna cu copiii conaţionalilor noştri. Deaceea am hotărît să ajutăm copii orfani din Republica Moldova, un proiect, care a avut succese pînă în prezent si speram şi pe viitor. În finală cred, ca nu denumirea contează, ci lucrul pe care îl efectuăm…
Care sunt activitaţile principale desfăşurate de către Asociaţia?
Activităţile Societăţii includ organizarea schimbului cultural între Republica Moldova şi Republica Federală Germania, prezentarea imaginii Republicii Moldova aici prin intermediul diverselor manifestaţii culturale etc. Spre exemplu, putem aici menţiona organizarea Festivalului Mărţişor, care anul trecut a fost petrecut cu participarea grupului “Plai” a Asociaţiei italo-moldave din or. Torino, Italia si a ansamblului de dans “Busuiocul” din acelas oraş. Din anul 2007 lucrăm în cooperare cu Liceul muzical “Ciprian Porumbescu”, elevii căruia au participat de mai multe ori la diverse concerte şi festivaluri, organizate de către Societatea noastra. Totodată a fost organizată şi vizita unui grup de acordeonişti de la şcoala muzicală Adlershof din Berlin în Republica Moldova.
Traditionala Sărbătoare de vara - Sommerfest este un concert de binefacere pentru casa de copii cu dizabilităţi din s. Visoca despre care deja am vorbit. Această sărbătoare este organizată cu susţinerea Ambasadei Republicii Moldova la Berlin şi are loc în grădina Ambasadei. În cadrul acestui concert participă diverse grupuri artistice, cîntăreţi, dansatori atît din Republica Moldova, cît şi din Germania. Banii obţinuţi în urma acestei manifetaţii sunt folosiţi pentru procurarea sistemelor de încălzire a apei, pentru amenajarea sălilor de dormit sau pentru alte necesităţi ale Casei de Copii din s. Vîsoca.
Cît de mult ştiu nemţii despre ţara noastră?
În Germania Republica Moldova nu prea este cunoscută. Deseori, spunînd ca vii din Moldova, citeşti în expresia fetei interlocutorului întrebarea – oare unde o mai fi şi ţara asta? În presa germană referitor la Moldova este foarte puțin publicat. Sîntem cunoscuţi actualmente prin faptul că am fost fără preşedinte în decurs de 917 zile. Cu mare regret, nu este cunoscută Republica Moldova aici ca o ţară atractivă din punct de vedere turistic. Cred că la acest subiect se poate încă mult de lucrat. Nu avem suficient material pentru promovarea imaginii ţării noastre. Un simplu film documentar scurt despre frumuseţea, natura, locurile pitoreşti din Republica Moldova ne lipseşte. Foarte mult sînt apreciate de către germani tradiţiile, obiceiurile şi cultura noastră tradiţională.
Putem cumva schimba imaginea țării în străinătate?
Desigur imaginea unei ţări poate fi schimbată anume prin prezentarea culturii noastre atît de bogate şi de frumoase, a muzicii, dansului, a tradiţiilor şi obiceiurilor. Astfel putem crea o platformă strategică pentru dezvoltarea turismului în Republica Moldova. În special, cred că foarte interesant ar fi dezvoltarea în acest context anume a turismului rural.
Povestiți despre cel mai recent eveniment cultural în care au participat concetățenii noștri. De ce astfel de manifestări sînt importante?
Pe data de 20 aprilie am avut în cadrul unui proiect, susţinut de către administraţia districtului Neukölln din Berlin, un concert împreună cu Asociaţia Kurzilor din Berlin. Mulţi au întrebat de ce anume cu Asociaţia Kurzilor? Răspunsul este - nu noi am hotărît, aşa au decis organizatorii, fiind exclus orice context politic sau oarecare tangenţe etnopolitice. Aceasta şi este ideea acestui proiect, de a organiza concerte comune între diferite grupuri etnice, mesajul fiind o conlocuire paşnică a diverselor etnii şi naţionalităţi în Berlin. În cadrul acestei manifestaţii a fost prezentat un film documentar despre Republica Moldova. Acest film a fost montat de către membrii Societății noastre şi a fost foarte reuşit. După prezentarea muzicală a tradiției culturale moldovenești de către tînăra interpretă, Cristina Holstein și studentul Ion Costin, care a interpretat cîteva piese la acordeon, a fost prezentată pe scenă Hora, de către grupul de dans „Primăvara”, fondat cîteva săptămîni în urmă şi format în mare majoritate de către femeile, membre ale Societăţii noastre.
Astfel de manifestaţii sînt foarte importante anume pentru a prezenta imaginea Republicii Moldova, pentru a cunoaște alte culturi, tradiţii, alte asociaţii, pentru un schimb de experienţă între străinii, care locuiesc aici în Germania.
Interviu realizat pentru www.moldovenii.md de Ludmila Corlăteanu
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1919
- Populația:
- 338 locuitori
Ceapaevca este un sat din cadrul comunei Şalvirii Vechi, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 37 km de orașul Drochia și la 204 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 338 de oameni. Satul Ceapaevca a fost menționat documentar în anul 1919.
Comments
(0)