Cum au supravieţuit 40 000 de moldoveni în Kazahstan
Astăzi în Kazahstan conform datelor oficiale trăiesc 21.000 de moldoveni. Neoficial sînt circa 40.000 de mii, jurnalul.ro. Cum au ajuns ei aici? Prima dată s-a întîmplat pe timpul lui Stolîpin, la începutul secolului XX, cînd Basarabia era în Imperiul Rus, atunci țăranilor li s-a promis pămînt. Au mers caravanele şase luni pînă acolo. Cînd au văzut pămîntul din Kazahstan, că nu rodeşte, unii s-au întors. Alţii, nemaiavînd posibilităţi, au rămas acolo. Şi în ziua de azi s-au păstrat în regiunea Aktubinsk două sate, unul – Basarabka şi altul – Moldovanka. Al doilea val a fost după 1940, 28 iunie. A fost primul val de deportări. Arhivele cu deportaţii au fost închise, nu există o statistică a deportărilor.
Deportaţii munceau la stat, forţat, nu aveau nici un drept. Trăiau în bărăci cu paturi de scînduri, suprapuse. Foarte mulţi nu au rezistat şi au murit, pentru că sînt nişte friguri nemaipomenite. Datorită poporului kazah, care îi lua prin iurte şi-i îmbrăca, îi hrănea, mulți au supravieţuit.
Recent a fost înființată Societatea moldovenilor din Kazahstan. Acum se deschide o filială a acesteia în regiunea Zhezkazgan, unde se află cea mai mare exploatare de cupru, a doua se deschide în Almata şi mai este o filială la Pavlodar. Societatea își propune să ridice un monument în memoria moldovenilor deportați în Kazahstan.
Pe 1 mai e Ziua Popoarelor din Kazahstan. Toate popoarele sărbătoresc identitatea, cultura lor. Ultima oară au ieșit 40 de moldoveni în costume naţionale, în stradă.
Moldovenii nu uită tradițiile lor, nici chiar fiind departe de casă. Întotdeauna au pînă şi brînză de oaie, brînză de burduf, mămăligă etc. Unul dintre ei chiar şi-a vîndut surtucul ca să cumpere un volum din Eminescu, la un moment dat cînd în Karaganda a găsit această carte cu grafie latină.
Sărbătorile religioase sînt marcate la biserica ortodoxă rusă, unde merg toți ortodocșii, indiferent de etnie.
Cea mai mare comunitate din Kazahstan e cea a nemţilor, apoi vin ruşii, ucrainenii, dar cei mai uniți sînt moldovenii, care adesea se adună, stau la masă cu bucate, cu cîntece...
Sursa: jurnalul.ro
- Голосование диаспоры: запретить или отрегулировать?
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1921
- Populația:
- 424 locuitori
Hîrtop este un sat din cadrul comunei Albota de Jos, raionul Taraclia. Localitatea se află la distanța de 21 km de orașul Taraclia și la 150 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 424 de locuitori. Satul Hîrtop a fost întemeiat în anul 1921.
Comments
(0)