|
Diplomele de studii moldovenești riscă să nu fie recunoscute pe plan internațional
Modificările la Codul educației prin care structura nou-creată Agenția Națională de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare (ANACEC) va fi subordonată Ministerului Educației pune în pericol sistemul educațional din Moldova.
Asupra acestui fapt atenționează consilierul prezidențial în domeniul educației, Corneliu Popovici, care a abordat problema astăzi cu un grup de rectori. Potrivit lui, subordonarea ANACEC Ministerului Educației va știrbi din independența și credibilitatea procesului de evaluare externă și acreditare a instituțiilor de învățămînt din țara noastră.
„ANACEC riscă o subordonare intereselor politico-administrative, respectiv nu va putea adera la rețelele internaționale ale instituțiilor ce efectuează evaluarea externă a calității în vederea acreditării programelor de studii și a instituțiilor de învățămînt. Drept urmare, diplomele eliberate de instituțiile evaluate de ANACEC nu vor fi recunoscute pe plan internațional", susține consilierul prezidențial.
În urma acestor schimbări, instituțiile de învățămînt din țara noastră vor fi nevoite să se adreseze pentru acreditare instituțiilor străine, ceea ce va implica cheltuieli suplimentare, consideră Corneliu Popovici. Toate aceste dificultăți ar putea duce la sporirea exodului de studenți spre universitățile din străinătate, care oferă diplome recunoscute la nivel internațional, mai atenționează Președinția.
Anterior președintele Igor Dodon a refuzat să promulge modificările propuse de guvernare la Codul educației. Cu toate acestea, Comisia parlamentară de profil a insistat asupra revotării în Parlament a amendamentelor vizate, cerîndu-i repetat președintelui să o promulge.
Source:
- Еще несколько молдаван вернулись домой из Ливана
- В Кишиневе состоится грандиозный концерт Константина Московича, Тамары Гвердцители и группы ABBORN ©
- Правительство усиливает специальную защиту детей от вывоза за границу и незаконного удержания
- В Румынии идет снег: в некоторых местах толщина снежного покрова достигла 20 см
- Объявлено предупреждение о поездках в Болгарию
- В столице прошла сессия в рамках проекта YMCA Digital Media Hub Chisinau ©
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1656
- Populația:
- 2730 locuitori
Hagimus este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Hagimus este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 24 km de orașul Căușeni și la 70 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2730 de oameni. Satul Hagimus a fost menționat documentar în anul 1656.
Comments
(0)